5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Canlılar Dünyası Sayfa 78, 79 Ünite Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

1. I. Mikroskobik canlılardır.
II. Bazıları sütten yoğurt mayalanmasını sağlar.
III. Bazıları dişlerimizin çürümesine sebep olur. Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bakterilere aittir?
A) Yalnız I    B) Yalnız II     C) I ve II     D) I, II ve III

  • Cevap: D

2. Yukarıdaki tabloda bazı bitkilerin bölümleri gösterilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu bitkilerin hepsi için ortak bir özelliktir?
A) Besin üretme
B) Tohum üretme
C) Çiçek bulundurma
D) Kurak bölgede yaşama

  • Cevap: A

3.  A canlısı B canlısı C canlısı D canlısıA) Papatya Toprak Amip Maya mantarı solucan B) Ciğer otu Kelebek Paramesyum BakteriC) Eğrelti otu Hamsi Öglena KertenkeleD) Fasulye Hamsi Amip Maya mantarı
Yukarıdaki tabloda bazı bitkilerin bölümleri gösterilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu bitkilerin hepsi için ortak bir özelliktir?
A) Besin üretme
B) Tohum üretme
C) Çiçek bulundurma
D) Kurak bölgede yaşama

  • Cevap: B

4. A, B, C ve D canlıları ile ilgili bazı özellikler aşağıdaki gibidir.A, B, C ve D canlıları ile ilgili bazı özellikler aşağıdaki gibidir.
– A canlısı çiçekli bir bitkidir.
– B canlısı omurga denen yapıya sahip değildir.
– C canlısı yalnızca mikroskopla görülebilir.
– D canlısı ekmeğin mayalanmasını sağlar.
Buna göre A, B, C, D canlıları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilenler olabilir ?

  • Cevap: A

5. I. Denizkestanesi
II. Toprak solucanı
III. Salyangoz
IV. Denizanası
V. Kelebek
Yukarıda verilen canlılardan hangileri omurgasız hayvanlar grubunda yer alır?
A) I, II ve IV
B) II, III ve V
C) I, II, III ve IV
D) I, II, III, IV ve V

  • Cevap: D

6. Yukarıda kendisini anlatan A canlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Öglena B) Mercan C) Şapkalı mantar D) Eğrelti otu

  • Cevap: C

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

7. Yukarıda verilen canlıların ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kendi besinlerini üretme
B) Suda yasama
C) Omurgalı hayvan olma
D) Yumurta ile çoğalma

  • Cevap: C

8. Bir hayvanın vücudu tüylerle kaplıdır ve gaz alışverişi için sadece akciğerleri kullanır. Ayrıca akciğerlerine bağlı hava keseleri vardır.
Bu hayvanın aşağıdaki grupların hangisinde yer alma olasılığı en fazladır?
A) Sürüngenler
B) Memeliler
C) Kuşlar
D) Balıklar

  • Cevap: C

9. Şişe içerisinde bulunan maya mantarlarının çoğalması sırasında şekildeki gibi balon şişmektedir. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Maya mantarlarının gaz çıkışına sebep olması
B) Maya mantarlarının sıcaklığı artırması
C) Maya mantarlarının sayısının artması
D) Suyun buharlaşması

  • Cevap: A

10. Aşağıdakilerden hangisi yumurta ile çoğalan omurgalı bir hayvandır?
A) Hamsi B) Balina C) Ahtapot D) Bit

  • Cevap: A

11. Soğuk hava şartları yüzünden çiçekleri tamamen zarar görmüş bir elma ağacında aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşmez?
A) Besin üretimi
B) Tohum ve meyve oluşumu
C) Solunum
D) Topraktan su ve mineral madde alınması

  • Cevap: B

I. Yılan
II. Kedi
III. Balina
IV. Serçe
V. Yarasa
VI. Yunus

12. Yukarıda verilen canlılardan hangileri doğurarak çoğalır?
A) I ve IV B) II-III-V ve VI C) I-II-III ve IV D) I-II-III-IV-V

  • Cevap: B

13. Fen bilimleri dersinde öğretmen öğrencilerine mantarların faydalarını soruyor. Aşağıda öğrencilerin verdiği cevaplar yer alıyor. Selim: Bazı mantarları besin olarak tüketebiliriz. Merve: Bazı mantarlar bebeklerin ağzında pamukçuk hastalığına sebep olur.
Ali: Bazı mantarlar yoğurdun mayalanmasını sağlar.
Buna göre hangi öğrencilerin verdiği yanıtlar doğrudur?
A) Selim-Merve B) Ali-Selim C) Merve-Ali D) Ali-Merve-Selim

  • Cevap: A

5. Sınıf fem bilimleri ders Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın