5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Işığın Yayılması Sayfa 208, 209 Ünite Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı

1. I. Işık ışınlan bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönebilir.
II. Işık ışınları her yöne yayılır.
III. Işık ışınları saydam cisimlerden geçemez. Işık ısınları ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız III B) I ve III C) I ve II D) II ve III

  • Cevap: C

2. – Mukavva- Mukavva
– Soğan zarı
– Kitabınızın kapağı
– Röntgen filmi
– Havlu
– Saf su
Yukarıda verilen maddelerden kaç tanesi yarı saydam maddelere örnektir?
A) 5 B) 4 C) 3 D) 2

  • Cevap: D

3. Şekildeki gibi düz aynaya gönderilen bir ışının ayna ile arasındaki açı 55° olduğuna göre bu ışının yansıma açısı kaç derecedir?
A) 25° B) 35° C) 45° D) 55°

  • Cevap: B

4. Tolga, elindeki feneri sandalyeye doğru tuttuğunda sandalyenin gölgesinin duvarda oluştuğunu fark ediyor. Duvarda sandalyenin daha küçük bir gölgesini oluşturmak isteyen Tolga;
I. Sandalyeyi duvara yaklaştırmak
II. El fenerini sandalyeden uzaklaştırmak
III. El fenerini sandalyeye yaklaştırmak İşlemlerden hangilerini tek başına yaparsa amacına ulaşabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III

  • Cevap: C

5. Tam gölge oluşumu ile ilgili;Tam gölge oluşumu ile ilgili;
I. Saydam cisimlerinin tam gölgesi oluşur.
II. Işık, doğrusal yolla yayıldığı için cisimlerin gölgesi oluşabilir.
III. Bir cismin tam gölgesi, cismin kendisi ile her zaman aynı boyuttadır. ifadelerinden hangileri yanlıştır?
A) Yalnız II B) I ve II C) II ve III D) I ve III

  • Cevap: D

6. Işık kaynağı ile aydınlatılan bir cismin gölgesi yukarıda görülmektedir. Işık kaynağı ve cisim aşağıdakilerden hangisindeki gibi yerleştirilirse cismin gölgesi daha büyük olur?

  • Cevap: A

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı

7. Aşağıda verilen cisimlerden hangisindeki yansıma olayı diğerlerinden farklıdır?
A) Halı
B) Toprak
C) Ayna
D) Kumaş

  • Cevap: C

8. Yanan bir mumdan yayılan ışığın izlediği yol aşağıdakilerden hangisinde doğru gösterilmiştir?

  • Cevap: A

9. A aynasına gönderilen ışın, önce A aynasından, daha sonra ise B aynasından şekildeki gibi yansımaktadır. Buna göre, yansıyan ışın ile B aynası arasındaki açı kaç derecedir?
A) 25 B) 35 C) 45 D) 65

  • Cevap: A

10.  Merve, şekildeki gibi bir düzenek hazırlamıştır. Bu düzeneğin içine aynalar yerleştirerek delikten bakan gözün topu görmesini istemektedir. Merve, kurduğu düzeneğin içine aynaları aşağıdakilerden hangisi gibi yerleştirirse amacına ulaşmış olur?

  • Cevap: A

11. – Su- Su
– Tuğla
– Tül perde
Yukarıda verilen maddelerin ışığı en az geçirenden ışığı en fazla geçirene doğru sıralaması nasıldır?
A) Tül perde – Tuğla – Su
B) Su – Tuğla – Tül perde
C) Tül perde – Su – Tuğla
D) Tuğla – Tül perde – Su

  • Cevap: D

5. Sınıf fem bilimleri ders Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın