5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 172, 173, 174, 175 Kitabın Serüveni Metni Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kâğıt ne zaman ve kimler tarafından icat edilmiştir?

  • Cevap: Çinliler tarafından M.Ö. 3500 yıllarında keşfedilmiştir.

2. Kâğıdın icadı neden önemlidir? İnsanlık tarihine katkısı nedir?

  • Cevap: Çünkü kağıt sayesinde bilgileri sonraki nesillere aktarma imkanı bulmuşuzdur. Kağıt sayesinde uygarlık ilerlemiş insanlık önemli icatları yapmış ve bugünkü seviyeye gelmişizdir.

3. Kâğıt nasıl üretilir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: İlk aşama ağacın kesilmesidir. Kağıdın ham maddesi ağaçtır. Ağaç kesilip kütük haline getirilir.Kabuğunun soyulması ; kütük haline getirilen ağacın kabuğu, iç kısıma zarar vermeden soyulur.Hamur Haline Getirme ; Bu işlemde, ağacı, suyun içinde gevşek lifler haline getirilir. Kabuğu soyulmuş olan kütükler öncelikle küçük küçük parçalara ayrılır. Daha sonraki aşamada bir öğütücünün içerisinde kimyasal maddeler karıştırılır.

    Bu sayede ağaçtaki lifleri bir arada tutmaya yarayan ligni adındaki madde çözülür.

    Bu aşamadan sonra hamur beyazlatılır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173 Cevabı

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamlılarını verilen boşluklara örnekteki gibi yazınız. Bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Okuduğunuz şiirin kahramanı kimdir?

  • Cevap: Upuzun bir kavak ağacı.

2. Kahramanın başına neler gelmektedir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap:Bir gün bir testere onu kesiyor. Kendini makinelerde buluyor. Sonra bembeyaz kağıtoluyor ve çocuklar ona yazılmış hayalleri okuyorlar.

3. Şiirin son bölümünde geçen “Sıkıntılı da olsa, / Benimle tatlı geçer / En uzun yolculuklar.” dizelerini yorumlayınız.

  • Cevap: Okumak sabır işidir. Eğer bu sabrı gösteren olursa sonunda kitap okuyan kişilerin çok tatlı hatıralar ve maceralarla dolu vakit geçireceğini söylüyor.

4. Sizce, ağaç kitaba dönüşmekten memnun mudur? Bunu şiirdeki hangi ifadelerden çıkarıyorsunuz?

  • Cevap: Bence memnun değildir. Çünkü hiç bir ağaç kesilmek istemez. Ama insanoğlu kendi çıkarı için doğayı istediği gibi kullanmaktadır.

5. Kâğıt israfıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Çok üzülüyorum. Çünkü atılan her kağıt doğadan daha fazla ağacın kesilmesine sebep olmaktadır. Bu da doğamızın ne yazık ki hızla kirlenmesine yok olmasına neden olmaktadır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı

3. ETKİNLİK

a) Şiirin ana duygusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Bir ağacın kesilerek kağıt haline getirilmesi.

b) Siz olsaydınız şiire nasıl bir başlık koyardınız? Aşağıdaki boşluklara başlık önerilerinizi yazınız.

  • Cevap: KAĞIT VE AĞACIN YASI

4. ETKİNLİK

“Kâğıt nasıl üretilir?” adlı videoyu izlerken aşağıda verilen boşlukları kâğıt yapım aşamalarına göre doldurunuz.

  • Cevap:

Selüloz tabakaları ….FABRİKALARA…………. naklediliyor.

Selüloz ile birlikte tanka ……Klor ve Hidrosülfit……. ekleniyor.

……….Hamur…………. suda eritiliyor.

Kâğıt hamuru işlenirken içine ……..Klor…………… ekleniyor.

Kâğıt hamuru ….yaklaşık 30…….. dakika karıştırılıyor.

Kâğıt hamuru…………….uzun… ……………….. borular ile gönderiliyor.

Basınç ve vakumla kâğıttaki ………….kayıp oranı……… düşürülüyor.

Daha sonra hamur ………işlenmek …… ….üzere…………….. gönderiliyor.

……….Preslerden ……… …………………. geçen hamur kâğıda dönüşüyor.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümleleri, karşılarındaki söz sanatlarından uygun olanlarıyla eşleştiriniz.

1. Kişileştirme – 2. Benzetme

(Benzetme) Arı gibi durmadan çalışıyordu.
(Kişileştirme ) Yavrusunu kaybeden kedi üzgün üzgün dolaşıyordu.
(Benzetme) Buz gibi suyla yüzümü yıkadım.
(Kişileştirme ) Çiçekler, minik kıza masal anlatıyordu.
(Kişileştirme ) Kitaplar arkadaş canlısıdır.
(Benzetme) Elma gibi kıpkırmızı yanaklarıyla gülücükler saçıyordu.

b) Şiirdeki benzetme ve kişileştirme sanatlarını örnekteki gibi bulunuz.

  • Cevap: II.KITA: Benzetme vardır: levent gibisin fidan gibisin.
  • III. KITA: Benzetme vardır: Her dalın zümrüt okundan bir yay gibidir diyerek yaya benzetme vardır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 176 Cevabı

c) “Kitabın Serüveni” şiirinde benzetme ve kişileştirme sanatlarından hangisi veya hangileri bulunmaktadır? Örnek dizeleri yazınız.

  • Cevap: Bir sabah bir testere Beni de serdi yere: Kişileştirme vardır. Testere kişileştirilmiştir.
  • Şimdi kitabım işte, Yine yapraklarım var: Ağaç konuşturularak kişileştirme yapılmıştır.

6. ETKİNLİK

“Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.” sözünden hareketle bir konuşma planlayınız. Konuşmanızda ama, fakat, ancak ve lakin gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya çalışınız.

  • Cevap: Kitapsız yaşamak mümkündür lakin bu yaşam pek de dolu bir yaşam değildir. İnsan bu hayatta ancak ne kadar okursa ne kadar bilgili olursa saygı görebilir. Lakin ukala olmamalıdır.Çünkü insanda ağırbaşlılık da büyük bir erdemdir. Bence herkes kitap okumalı fakat bilinçli okumalıdır.

7. ETKİNLİK

Kendinizi şiirdeki kavak ağacının yerine koyarak duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.

Ben bir ağaçtım

Kesildi dallarım

Şimdi boynu bükük

Beyaz bir kağıdım

Bana yazılar tüm dertler acılar

Oysa sormaz kimse ne yaşarım

Ben artık kirletilecek bir kağıdım

Oysa özü kökü gür bir ağacım

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177 Cevabı

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeden hareketle defterinize bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazarken yazım kılavuzundan yararlanabilir ve yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanabilirsiniz.

Cevap:

AĞAÇLAR ORMAN OLMUŞ

Bir zamanlar yolum bir orman köyünden geçmişti. Hatırladığım kadarıyla İlkbahar zamanıydı. Bir kaç arkadaşımla köyde gezmeye çıkmıştık mola vakti. Ali, Zeynep, Ayşe,Hasan ve ben. Birde seslerin geldiğini işittik. O yöne doğru gittik. Motorlu testere ellerinde bir çok adam güzelim ağaçları kesiyorlardı. Ağaçlardan gelen sesler sanki bir ağıdı andırıyordu. Sonunda dayanamadık karşı çıktık. Ama elimizden ne gelir, keseceklerini çoktan kesmişlerdi. En azından kalanları korumalıyız dedim. Diğer arkadaşlarla konuştuk. Kesimi durdurduk. Geçenlerde tekrar gittim. Bir baktım ağaçlar artık neredeyse orman olmuşlar millet altlarında serinliyor. Çok mutlu oldum bu manzaradan.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Karikatür nedir? Özellikleri nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap:bir şeyin, bir kimsenin, bir olayın alaylı, insanı güldürecek ve güldürürken de düşündürecek, abartılı bir biçimde çizilmiş resmi.

2. Sevdiğiniz bir karikatürü getiriniz.

  • Cevap:

5. Sınıf türkçe ders Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın