6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı 

1. Namaz ibadetinin dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle açıklayınız.

  • Cevap:

2. Niçin namaz kılarız? Anlatınız.

  • Cevap: Namaz, Allah’ın emri olduğu için, Allah’ın rızasını kazanmak için, kötülüklerden korunmak ve hem bu dünyada hemde ahirette huzura kavuşanlardan olmak için namaz kılarız.

3. Namazın dışındaki ve içindeki farzları sıralayınız.

  • Cevap:

4. Namazın birey ve toplum açısından ne gibi faydaları vardır? Anlatınız.

  • Cevap: Namaz kılan mümin kötülüklerden uzak durur, iyi davranışlar sergiler ve güzel bir ahlaka sahip olur. Namaz kılarak Allah’ın bize olan emrini yerine getirerek, Allah bizden hoşnut olması sağlanır. Bunu bilmek insana iç huzuru verir. Namaz, Müslümanlar arasında birlikte yaşama ve dayanışmayı geliştirir. Birlikte kılınan namazlar insanları, birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörülü olmaya, sevgi ve saygıya yöneltir. Bu şekilde toplumda barış ortamı oluşur.

5. Cemaatle kılınan namaz ile tek başına kılınan namaz arasında ne gibi farklar vardır? Söyleyiniz.

  • Cevap: Cemaatle kılınan namazlar, diğer namazlara göre küçük bazı değişiklikler gösterir. Öncelikle cemaatle namaz kılan kişiler bir imama uyarlar. Bunu da niyette belirtirler. Örneğin “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya, uydum imama.” derler. Cemaatle namaz kılan kişiler, ilk rekâtta sadece Sübhâneke’yi okur, sonra susarlar. Bütün rekâtlarda, ayaktayken başka bir şey okumazlar. Çünkü bu durumda
    imamın okuması yeterlidir. Ancak rükûda, secdede ve oturuşlarda söylenmesi gerekli ifadeleri söyler, okunması gereken duaları da okurlar. Cemaatle namaz kılarken her harekette imamı takip etmek, onunla birlikte rükû, secde, oturuş, selam vb. şeyleri yapmak gerekir.

6. Aşağıdakilerden hangisi abdesti bozmaz?
A) Konuşmak B) Uyumak C) Tuvalet ihtiyacını gidermek D) Bayılmak

  • Cevap: A

7. I. Elleri dirseklerle beraber yıkamak
II. Yüzü yıkamak
III. Ağzı ve burnu temizlemek
IV. Ayakları topuklarla beraber yıkamak Yukarıdakilerden hangisi, abdestin farzları arasında yer almaz?
A) I B) II C) III D) IV

  • Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi, boy abdestinin farzlarından biri değildir?
A) Bütün vücudu yıkamak B) Başı mesh etmek C) Ağzı suyla temizlemek D) Burnu suyla temizlemek

  • Cevap: B

9. Aşağıdakilerden hangisi, ezanda yer alan bir ifade değildir?
A) Lâilâhe illallah B) Allâhü ekber C) Kad kâmeti’s-salâh D) Hayye ale’s-salâh

  • Cevap: C

10. I. Rükûda iken “Sübhâne Rabbiyel a’lâ.” denir.
II. Secdede iken “Esselâmü aleyküm verahmetullah.” denir.
III. Namazın sonunda, “Sübhâne Rabbiyel azîm.” denir.
IV. Rükûdan kalkarken “Semiallâhü limen hamideh.” denir.
Yukarıdaki bilgilerden kaç tanesi doğrudur?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

  • Cevap: B

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın