6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı

6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı 

1. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ilk vahyin gelişini ve sonrasında Peygamberimiz’in (s.a.v.) ne yaptığını anlatınız.

  • Cevap: İlk vahyin gelmesinden sonra sevgili peygamberimiz korkmuş, eve gelerek Hz Hatice’ye beni örtünüz buyurmuştu. Peygamberliğin ne olduğunu henüz bilmiyordu ve bu olay onu çok korkutmuştu.İlâhi vahye muhatap olmanın verdiği heyecan ve haşyetle titreyen Allah Resûlü mağaradan çıktı ve Mekke’ye doğru hareket etti.Yolda birçok garipliklerle karşılaştı. Dağ, taş ve ağaçlar: “EsselamüAleykeYâResûlallah!” diyerek onu selâmlıyor ve yüksek vazifesinden dolayı tebrik ediyorlardı.Evine varan Peygamber Efendimiz, karşılaştığı hâdisenin azameti ve haşyeti karşısında âdeta konuşamaz hale gelmişti. Kendisini merak içinde karşılayan vefakâr zevcesi Hatice-i Kübrâ’ya sadece, “Beni örtünüz! Beni örtünüz!” diyebildi.(Buhari, 1/7)

    Ancak daha sonra Hz Hatice’nin akrabası olan Varaka Bin Nevfel’e gittiler ve o peygamber olduğunu ve korkmaması gerektiğini ona anlattı. Ona gelen elçi melek Cebrail aleyhisselamdı. Peygamberimizden önce Hz İsa ve Hz Musa’ya da gelmişti.

2. İlk Müslümanlar kimlerdir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Ömer’e kadar Müslüman olan kırk kişi ise şunlardır: Hatice, Ali, Ebubekir, Osman, Zeyd bin Harise, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvam, Sa’d bin EbiVakkas, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hamza, Haris, Cafer, Mısab, Mesud, Iyas, EbûZerr el-Gifârî, Ebu Selman el Farisi, Osman bin Mazun,

3. Peygamberimiz (s.a.v.), başlangıçta İslam davetini neden açıktan değil de gizli yapmıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: Ömer’e kadar Müslüman olan kırk kişi ise şunlardır: Hatice, Ali, Ebubekir, Osman, Zeyd bin Harise, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvam, Sa’d bin EbiVakkas, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hamza, Haris, Cafer, Mısab, Mesud, Iyas, EbûZerr el-Gifârî, Ebu Selman el Farisi, Osman bin Mazun,

4. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İslam’ı tebliğine müşrikler nasıl tepki göstermişlerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kuriyeşli müşrikler karşı çıkmışlar , türlü türlü eziyetler yapmışlar ve ve birçok kötü imtihanda bulunmuşlardır .

5. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında Mescid-i Nebi’nin işlevleri nelerdi? Bilgi veriniz.

  • CevapPeygamberimiz, Mescid-i Nebi yapılırken yanına, bitişik olarak, üstü kapalı Suffe denilen bir yer yaptırmıştır. Buraya kimsesiz ve fakir öğrencileri yerleştirmiş, eğitim-öğretim görmelerini sağlamıştır.Bu kişiler gündüzleri Mescid-i Nebide Peygamberimizden ders görmüş, dinleneceklerinde ise bu Suffe denilen yerde  istirahat etmişlerdir. Burada yetişen öğrenciler, öğretmen olarak görevlendirilmişlerdir.

    <- Hastane Fonksiyonu ->
    Peygamberimiz, savaşlarda yaralanan sahabelere tedavi için hastane yapılmasına karar vermiştir.

    Müşriklerle yapılan pek çok savaşta yaralanan Sahabe, Mescid-i Nebiye getirilmiş ve onlara ilk tedavi orada yapılmıştır.<- Meclis Fonksiyonu ->
    Peygamberimiz, idari ve askeri gibi önemli konuların görüşüldüğü, istişare edildiği bir meclis yaptırmıştır.

    Peygamberimiz, toplumu ilgilendiren her konuda onlarla istişare yapmış,
    onların görüşlerini almıştır.

    Özellikle yapılacak olan her savaş öncesi Müslümanları Mescide toplamış ve nasıl bir savaş yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur.

    Ayrıca Mescid, Müslümanların sevinç ve mutluluklarını; üzüntü ve kederlerini paylaştıkları bir toplanma merkezi olmuştur.

    <- Konukevi Fonksiyonu ->
    Peygamberimiz, yurt dışından gelen devlet başkanlarının, elçilerinin, misafirlerin ve evsiz kimselerin kaldığı bir merkez yaptırmıştır.

    Peygamberimiz görüşmek için gelen devlet başkanları ve elçiler burada ağırlanmıştır. Farklı dinlere mensup olan bu kişiler ibadetlerini Mescidde özgürce yapmışlardır.

    Ayrıca kalacak biryeri olmayan, evsiz ve bekar kimselerde kendilerine kalacak bir yer buluncaya kadar Mescid-i Nebi de misafir edilmiştir.

6. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medine’de toplumsal barış ortamını sağlamak için hangi çalışmaları yapmıştır? Bilgi veriniz.

  • Cevap: Peygamber Efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettikten sonra, çok farklı insan topluluklarıyla karşılaşmıştır.
    O dönemde, Medine’de büyük bir etkinliğe sahip olan Yahudiler, çeşitli Hıristiyan toplulukları ve o güne kadar İslam’a girmemiş, eski dini anlayışlarını sürdüren müşrikler bir arada yaşamaktaydı.
    Hz. Muhammed böyle bir ortamda, toplumsal birliği ve barışı sağlamak amacıyla Medine’deki kozmopolit yapıyı çeşitli sosyal sözleşmelerle kaynaştırmış,
    yüzden fazla topluluk ile bazen mektupla bazen de bizzat kendisi konuşarak çeşitli anlaşmalar yapmış,
    onlarla uzlaşmaya varmıştır. (T.W. Arnold, İngiliz misyoner araştırmacı) Peygamberimizin kurduğu bu toplumsal birliğin önemini şu şekilde ifade etmektedir:
    Nitekim Peygamber Efendimiz, Mekke’yi fethettikten sonra, daha önce Müslümanlara işkence eden müşrikleri dahi serbest bırakmış,
    onlara büyük bir hoşgörü göstermiştir.
    Hz. Muhammed’in(s.a.v) gösterdiği bu üstün ahlak, daha önce Arap toplumunda benzerine hiç rastlanmamış bir durumdu ve insanlar arasında takdirle karşılanmaktaydı.
    Toplumdaki zengin, fakir, ırkçılığı ortadan kaldırmıştı.
    Fakir fukara devletten yiyeceğini alırdı fakat PEYGAMBERİMİZİN vasiyetine uymadılar bölük pörçük dağılmış bir islam alemi ortaya koydular.

7. Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslüman toplumun eğitim seviyesini yükseltmek için neler yapmıştır? Anlatınız.

  • Cevap: Mescidi Nebinin bitişiğinde “Suffle” denilen mekanı inşa edilmiş ve bu arada kalan sahibeler Kuran ve yazı öğrenmekle meşgul olmuşlardır .

8. Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarının sebep ve sonuçlarını tartışınız.

  • Cevap: Müslümanların birliği ve beraberliği sayesinde savaşları kendileri kazanmıştır.

9. Veda Hutbesi’nde Peygamberimiz (s.a.v.) nelere dikkat çekmiştir? Belirtiniz.

  • Cevap: Emanetin sahibine verilmesi gerektiği , kan davalarının kaldırıldığı, Müslümanların kardeş olduğu, üstünlüğün sadece takvada olduğu.

10. Peygamberimiz’in (s.a.v.) vefatı Müslümanları nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bütün Müslümanları sarsmıştır ve derin yaralar bırakmıştır çünkü Müslümanlığa davet etmiş güvenilir ve Müslümanlar tarafından sevilen bir kişiydi.

11. Allah’ın (c.c.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ilk gönderdiği vahiyler hangi surede yer almaktadır?
A) Bakara B) Yunus C) Alâk D) Rahman

  • Cevap: C

12. İlk indirilen ayetlerde hangisinden söz edilmez?

A) Okumaktan B) Kalemden C) İnsanın yaratılışından D) Namaz kılmaktan

  • Cevap: D

13. İlk hicret nereye olmuştur?
A) Habeşistan’a B) Medine’ye C) Bağdat’a D) Yemen’e

  • Cevap: A

14. Hz. Hatice (r.a.) ile Ebu Talip’in vefat ettiği yıla ne denilmiştir?
A) Ölüm Yılı B) Ebu Talip Yılı C) Hüzün Yılı D) Hatice Yılı

  • Cevap: C

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın