6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 20, 21, 22, 23 Eyvah Ormanda Kayboldum Cevapları

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları 1. Tema Dünya ve Çevre Sayfa 20, 21, 22, 23 Eyvah Ormanda Kayboldum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

EYVAH! ORMANDA KAYBOLDUM!

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 20 Cevabı

Metinde geçen ve anlamını bilmediğimiz sözcükleri belirleyelim.

Cevap:

  • Bilmediğim Sözcük: Serüven
  • Benim Tahminim: Macera
  • Sözlükteki Anlamı: bir kimsenin başından geçen ya da içine atılmış olduğu, içinde beklenmedik, heyecanlı olguların bulunduğu olay

**************************

  • Bilmediğim Sözcük: Kuş bakışı
  • Benim Tahminim: Gökyüzünden bakmak
  • Sözlükteki Anlamı: yüksek bir yerden aşağıya doğru, bütün genişliği içine alacak biçimdeki bakış

**************************

  • Bilmediğim Sözcük: Kumanya
  • Benim Tahminim: Eğlence kampanya
  • Sözlükteki Anlamı: yolculukta yenilmek için hazırlanan yiyecek

**************************

  • Bilmediğim Sözcük: Olasılık
  • Benim Tahminim: Olma ihtimali yüksek olay.
  • Sözlükteki Anlamı: Bir şeyin olabileceği inancını veren görünüş, olabilme durumu

**************************

2. ETKİNLİK

Metindeki bilgilerden yararlanalım.

“Eyvah! Ormanda Kayboldum!” adlı metinde söz edilen tehlikeleri, bu durumlarda yapılması ve yapılmaması gereken davranışları aşağıdaki çizelgeye yazalım.

Cevap:

  • Tehlikeler: Yaban hayvanlarıyla karşılaşma
  • Yapılması Gerekenler: Çömelmek gerekir, yürürken ses çıkarıp uzaklaşmasını sağlayabiliriz.
  • Yapılmaması Gerekenler: koşmak, onu ürkütmek…

**************************

  • Tehlikeler: Aç kalmak
  • Yapılması Gerekenler: Kumanyaya bakılmalı, gofret çikolata gibi enerji verici yiyecekler alınmalı meyve yenmelidir.
  • Yapılmaması Gerekenler: Zehirli meyveler yenmemelidir.

**************************

  • Tehlikeler: Susuz kalmak
  • Yapılması Gerekenler: Ağaç yaprakları emilerek su içilebilir, ya da matara alınmalıdır
  • Yapılmaması Gerekenler: Her su kaynağından su içilmemeli, her yaprak emilmemelidir.

**************************

3. ETKİNLİK

Şimdi metni daha iyi anlamak için bir çalışma yapalım. Metindeki en önemli bilgiler nelerdi? İlginç bulduğunuz ya da yeni öğrendiğiniz bilgiler neler?

Önemli Bilgiler

  • Cevap: Pusula yapımı, hayvanlardan nasıl korunabileceğimiz, cd lerin nasıl işe yarayacakları, enerji kaybımız hakkındaki bilgiler

İlginç Buldum / Yeni Öğrendim

  • Cevap: Pusula yapımı, enerji hesaplaması, ormanda yön bulumu, ormana giderken alacağımız şeyler

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Okuduğumuzu anladık mı?

  • Cevap: evet anladık. Gayet açık ifadelerle oluşturulmuş bir metindi.

Okuduğumuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

Yazar, ‘‘Biliyor musunuz, bu iletişim araçlarını düşününce artık kaybolmak bile zor” sözleriyle ne demek istiyor olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bu iletişim araçları çok ileri bir teknoloji ürünü. İçlerinde bulunan cihazlar sayesinde sinyaller göndererek nerede olduğumuz belli oluyor. Böylece çok uzakta da olsak nerede olduğumuzu bizi arayanlar kolaylıkla buluyor.

Siz ya da bir tanıdığınız daha önce metindeki gibi bir kaybolma tehlikesi yaşadınız mı? Neler yaşadınız? Bundan sonra böyle bir tehlikeyle karşılaşırsanız ne yaparsınız?

  • Cevap: Bir kere çarşı merkezinde kaybolmuştum. Ama yanımdaki telefonla annemi aradım o da hemen beni gelip buldu.

Çevremizi, doğayı merak etmek; araştırma yapmak birçoğumuzu heyecanlandırır. Fakat tehlikeli sonuçları olabilir. Sizce araştırma ya da gezinti gibi girişimlerimiz için sorumluluklarımız nelerdir?

  • Cevap:
  • Öncelikle yanımıza aldığımız eşyaları iyi seçmeliyiz.
  • Ormanda ateş yaktıysak muhakkak söndürmeliyiz.
  • Ormanda yaşayan canlılara ya da onların yuvalarına zarar vermemliyiz.

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 22 Cevabı

Yazarın metni oluşturma amacını belirleyelim.

Metnin oluşturulma amacını düşünelim. Yazar bu metni aşağıdaki amaçlardan hangisine yönelik olarak hazırlamış olabilir? Doğru açıklamanın karşısına tik işaretini koyalım.

  • Cevap:

() Yazar başından geçen bir olayı anlatmak istemiştir. Bu nedenle bu, öyküleyici bir metindir.

(x) Yazar, okuyucuya bir konuda bilgi verip açıklama yapmak istemiştir. Bu nedenle metin açıklayıcı bir metindir.

() Yazar, bir konudaki düşüncesini kanıtlamak istemiştir. Bu nedenle metin tartışmacı bir metindir.

6. ETKİNLİK

Anahtar sözcükleri kullanarak bir konuşma hazırlayalım.

Şimdi aşağıdaki anahtar sözcüklerden yola çıkarak bir konuşma hazırlayacağız.

  • Önce anahtar sözcükler arasında bağlantı kuralım (soğuk, hayvanlar, kutu, su).
  • Ardından o anahtar sözcüklerin de içinde geçtiği düşüncemizi karşısına yazalım.
  • Hepsini yazdığımızda düşüncelerimizin birbiriyle bağlantılı olup olmadığını gözden geçirelim.
  • Sonunda ise bu düşünceleri birleştirerek sınıf arkadaşlarımıza kısa bir konuşma yapalım.
  • Cevap:

Soğuk

  • Düşünce: Hava gittikçe soğumaya ve ben titremeye başlıyordum.

Hayvanlar

  • Düşünce: Uzaklardan hayvan sesleri ta kulağıma kadar geliyordu ve biraz daha ürperiyordum.

Kutu

  • Düşünce: Derken yanımda duran kutuya baktım ve içinden ışık kaynağı olsun diye bir el feneri çekip yaktım. Her taraf aydınlanmaya başladı.

Su

  • Düşünce: Mataramdan biraz su içtim derin bir nefes aldım ve yeniden düşünmeye koyuldum.

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 23 Cevabı

Teknolojinin getirdikleri.

a) Teknolojiyle birlikte, kendimizi ifade etme yollarımız çeşitlendi. Bunlardan biri de “gülen yüzler Sizce insanlar, yazılı mesajlarda neden bu yüzlere ihtiyaç duydular? Açıklayabilir misiniz?

  • Cevap: Çünkü insanlar gülümsemenin iletişimdeki rolünü çok iyi kavramış durumdalar. Bu gibi iletişim yollarında karşınızdakine gülümsemek ya da örnekteki gibi gülücük mesajı atmak karşısındakinin de size karşı hoş görülü olma ve size saygı gösterme potansiyelini arttırmaktadır.

İnsanlar yazdıklarına bazı yüzler ifadeler ekliyorlar, çünkü; 

  • Cevap: Bu ifadeler ile karşısındakilere o anki duygularını yansıtmak istiyorlar.

b) Şimdi aşağıdaki simgelerin hangi duyguyu ya da düşünceyi gösterdiğini konuşma balonlarına yazalım.

  • Cevap:
  • Gülümseme
  • Şaşırma
  • Düşünme
  • Memnun kalmama

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları nın Hepsi İçin Tıkla

YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.



8. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 
8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları 
KPSS
YÜKSEKÖĞRETİM
KURUMLARI SINAVI

23 Haziran 2018

KPSS
SINAV DUYURULARI
KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER