6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Sanat ve Toplum Sayfa 194, 195, 196 Sanat ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

1. ETKİNLİK

Sanatın Güldüren Yüzü: Şener ŞEN
26 Aralık 1941’de, o zamanlar marangozluk yapan ünlü oyuncu Ali Şen’in oğlu olarak Ada- na’da dünyaya geldi. Sanat hayatına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı.
Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yaptı. Beş yıl boyunca küçük rollerde yer aldı. Kariyerinde dönüm noktası 1975 yılında Ertem Eğilmez’in filmi Hababam Sınıfı’ndaki ”Badi Ekrem” tiplemesyle oldu. Aynı filmde Kemal Sunal ile müthiş bir ikili oluşturdu ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapan “Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro” gibi filmlerde oynadı.
Şener Şen, “Namuslu” filminde ilk kez başrole çıktı. Bu filmle üçkağıtçı, sahtekâr karakterleri canlandırmaktan sıyrılan Şener Şen artık iyi, insanları kandırmayan, saf, temiz yürekli karakterleri canlandırmaya başladı. 1996’da ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkıya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynadı. Yavuz Turgul’un senaryosunu yazdığı ve yönettıği bu film Türk sinema sektöründe o dönem için bir rekor kırarak 2,5 milyonu aşkın seyirciyi sinemalara çekti.
Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar’ı canlandırdığı “İkinci Bahar” (1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıran Türkan Şoray’dı.
“Gönül Yarası” (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Fes- tivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Nesli tükenen bir kabadayıyı canlandırdığı “Kabadayı” (2007) ve başrollerini Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz’la paylaştığı “Av Mevsimi” (2010) en son rol aldığı filmler olmuştur.

A) 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Şener Şen, ne zaman ve nerede doğmuştur? Ünlü bir oyuncu olan babası kimdir?

  • Cevap: 20 Aralık 1941’de  Adana’da doğmuştur. Babası Ali Şendir.

2. Kariyerinde dönüm noktası olan filmde Şener Şen hangi karakteri canlandırmıştır?

  • Cevap: Badi Ekrem

3. Şener Şen ve Kemal Sunal’ın birlikte oynadığı filmler hangileridir?

  • Cevap: Süt kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler kralı ve davaro.

4. Şener Şen’in Uğur Yücel ile oynadığı film hangisidir, bu filmin özelliği nedir?

  • Cevap: Eşkıya filmi. Bir eşkıyanın İstanbul’a gelmesi ve yaşadığı olaylar anlatılıyor. Özelliği ise filme 2,5 milyon seyirci gitmiş ve izlenme rekoru kırmıştır.

5. Oyuncu, hangi filmle 42. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştır, bu filmdeki rolü nedir?

  • Cevap:  Gönül yarası, Ekmekli öğretmen Nazım rolündedir filmde.

B) Tiyatronun tür özellikleriyle ilgili aşağıdaki cümlelerden doğru olanlarının yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. Bir sahnede seyirci önünde sergilenir. (D)
2. Sadece seslerle oynanır, müzik kullanılmaz. (Y)
3. Komedi, trajedi ve dram olmak üzere üçe ayrılır. (D)
4. Dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı ve suflör gibi yardımcı elemanlar görev alır. (D)
5. Sahnede en az beş kişiyle oynanır. (Y)
6. Geleneksel Türk Tiyatrosu; Karagöz, Orta Oyunu, Meddah ve Köy Seyirlik Oyunları’ndan oluşur. (Y)

C) Aşağıdaki noktalı yerleri yukarıdaki yönlendirici ifadelerden uygun olanı ile doldurunuz.

  • Cevap:

1. Kitaplığı buraya koyalım HİÇ DEĞİLSE birkaç kişi kitap okur.
2. Sakatlığına RAĞMEN maça devam etti.
3. Birçok vida getirdi FAKAT hiçbiri uymadı.
4. Gitarı çok güzel çalıyor BU NEDENLE sesi de çok etkileyici.
5. Çocuklar Nasrettin Hoca’ya para vermedi KISACA düdüğü çalamadılar.

D) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. “tecrübe” kelimesinin eş anlamlısı aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?
A) Aramızdaki en yetenekli kişi Gizem’di.
B) Bilgili insanlarla geçirilen zaman, kazanılmış bir zamandır.
C) Deneyimli yönetmen bu film için iyi bir kadro oluşturmuş.
D) Bu işin ustası olmak için uzun yıllar çalışmalısın.

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki deyimlerden hangisi “bir işe başlamak için hazırlanmak” anlamına gelmektedir?
A) sineye çekmek B) kolları sıvamak C) veryansın etmek D) tepesi atmak

  • Cevap: B

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmalara getirilen eklerde yanlışlık yapılmıştır?
A) Sınav sonuçlarına ÖSYM’nin internet adresinden bakabilirsiniz.
B) Muayene için GATA’ya sevk edildi.
C) THY’nin akşam seferleri aşırı sis yüzünden iptal edildi.
D) TDK’nın yeni yazım kılavuzunu aldık.

  • Cevap: D

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma ünsüzü birden fazla kullanılmıştır?
A) Hayatını çocuklara adamıştı.
B) Sevildiğini bilmek güzel şey.
C) Okuduklarıyla arkadaşlarını oldukça etkiledi.
D) Bayramda hepimize ikişer şeker verdi.

  • Cevap: C

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gibi” edatı “o anda” anlamında kullanılmıştır?
A) Ödevini bitirdiği gibi arkadaşlarıyla oyun oynamaya çıktı.
B) Ayşe de ablası gibi uslu bir çocuktu.
C) Gölgesi gibi sürekli peşindeydi.
D) Geçen yılki gibi çok mu çalışacağız?

  • Cevap: A

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” bağlaç olarak kullanılmıştır?
A) Okula servisle mi gideceksin?
B) Azmiyle altından kalkamayacağı hiçbir iş yoktu.
C) Öfkeyle kalkan zararla oturur.
D) Karagöz’le Hacivat eğlenceli bir gölge oyunudur.

  • Cevap: D

7. Aşağıdaki kelimelerden hangisi farklı bir yapım eki almıştır?
A) itici B) dalgın C) durak D) soylu

  • Cevap: D

8. Aşağıdakilerin hangisinde “yalnız” kelimesi “sadece” anlamında kullanılmıştır?
A) Kısa boylu yalnız iyi basketbol oynuyor.
B) Yalnızlığın insana göre olmadığını anlayacak.
C) Bu konuda yalnız ona güveniyordu.
D) Kitabı veririm yalnız hemen okuyabilecek misin?

  • Cevap: C

9. “Okuduğunu anlayabilmek, anladığını yorumlayabilmek ve yorumladığını hayata geçirebilmektir önemli olan. Size bir şeyler katan tüm kitaplarımızın değerini bilmeniz, yerine getirmeniz gereken ciddi bir ödevdir.”
Parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerin hangisidir?
A) İçeriği ne olursa olsun kitap okumalıyız.
B) Okuduklarımız yaşamımızı şekillendirmelidir.
C) Herkes okuduğundan farklı yorumlar çıkarabilir.
D) Çok kitap okuyan insanlar az hata yaparlar.

  • Cevap: B

10. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
A) Bir gün ailemle tatile gitmeye karar verdik.
B) Onun bu sözleri hepimizde şaşkınlık yarattı.
C) Mesela yazar, iyi bir okuyucu olmalıdır da.
D) Ama sanatçı toplumun önünde mi yürümelidir?

  • Cevap: A

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın