6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 224, 225, 226 Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

1. ETKİNLİK

Haberleşmenin Tarihçesi
İnsanoğlu varoluşundan beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullandı. İlk insanlar bağırarak haberleştiler ancak bunun belirli bir mesafeden sonra yetersiz olduğunu gördüler ve başka yöntemlere yöneldiler. Daha sonra davul ve dumanla haberleştiler.
19. yüzyıla gelindiğinde insanlar Semafor adı verilen bir sistem geliştirdi. Semafor’un kendine özgü bir alfabesi de bulunmaktaydı. Bu sistemde tepeler üzerine, birbirini gören kuleler yaparak işaretler yöntemiyle çok uzaktakilerle haberleşebildiler.
Elektriğin yaygınlaşması ve kullanılabilir hâle gelmesi öncelikli olarak haberleşmeyi etkisi altina aldı. Bu gelişmeler sonucunda ilk elektrikli telgraf 1837 yılında yapıldı. 1843 yılında Amerikalı bir ressam olan Samuel Morse tarafından Mors Alfabesi geliştirildi. Bu alfabe günümüzde hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
1876 yılında Graham Bell tarafından telefon icat edildi. 1900’lü yılların başlarında ilk radyo sayılabilecek Makoni adı verilen bir cihaz geliştirildi. Ardından Kanadalı bir bilim adamı (Reginald Fes- senden) radyo aracılığıyla ilk kez insan sesini iletti. Sonrasında radyo ve telefon bütün evlere girerek haberleşmenin önemli parçaları oldu.
Teknolojinin durmaksızın gelişmesi haberleşme için kullandığımız araçların da değişmelerini sağladı. Günümüzde haberleşmede çok önemli yere sahip olan telefonlar yerini cep telefonlarına, radyo ise yerini televizyon ve internete bıraktı.

A) 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1.İnsanlar iletişim aletlerinin icadından önce haberleşmek için hangi yöntemleri kullanıyordu?

  • Cevap: İletişim aletlerinin icadından önce bağırarak, davullara ve dumanla haberleşme yöntemlerini kullanıyorlardı.

2.Semafor sisteminde haberleşme nasıl sağlanıyordu?

  • Cevap: Semafor sisteminde tepeler üzerine, birbirini gören kuleler yaparak işaretler yöntemiyle haberleşme sağlanılıyordu.

3. Mors Alfabesi kim tarafından ve kaç yılında geliştirildi?

  • Cevap: Mors alfabesi Samuel Morse tarafından 1843 yılında geliştirildi.

4. Makoni nedir?

  • Cevap: Makoni ilk radyo sayılabilecek cihazdır.

5. Günümüzde kullanılan haberleşme araçları hangileridir?

  • Cevap: Günümüzde telefon, cep telefonu, televizyon araçları haberleşme için kullanılmaktadır.

B) Aşağıdaki noktalı yerlere uygun edatlar getirerek cümleleri tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Bütün sokağı mis gibi yemek kokusu kapladı.
2. İşten çıkmış, eve doğru yürüyordu.
3. Bu işi senden başka kimse yapamaz.
4. Dün aldığımız elbise tam sana göreydi.
5. “Görüşmek üzere ” diyerek ayrıldı.
6. Doktora yapmak için yurt dışına gitti.

C) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. “Dünya’nın yuvarlak olduğunu bilimsel kanıtlarla ispatlayan ilk kişi Birûnî’dir.” cümlesinde altı
çizili kelime hangi anlamda kullanılmıştır?
A) terim anlam
B) mecaz anlam
C) yan anlam
D) gerçek anlam

  • Cevap: A

2. Aşağıdakilerin hangisinde deyim, cümlenin anlamına uygun kullanılmamıştır?
A) Öyle korktum ki neredeyse yüreğim ağzıma geldi.
B) Tom Sawyer, çitleri boyamayınca teyzesi küplere bindi.
C) Sınavı kazandığını öğrenince sevinci kursağında kaldı.
D) Asansörde üç saat mahsur kaldık.

  • Cevap: C

3. Tüyden hafif olurum böyle sabahlar;
Karşı damda bir güneş parçası,
İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar;
Bağıra bağıra düşerim yollara;
Döner döner durur başım havalarda.
Aşağıdaki deyimlerden hangisi bu şiirde anlatılan duyguyu ifade eder?
A) İçim içimi yiyor.
B) İçim eziliyor.
C) İçim içime sığmıyor.
D) İçim dışıma çıkıyor.

  • Cevap: C

4. “Kitabı keyifle okuyorum………………………..daha bitiremedim” cümlesindeki boşluğa aşağıdaki bağlaçlardan hangisi getirilemez?
A) ama B) fakat C) ancak D) çünkü

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna ünlem işareti getirilemez?
A) Eyvah, geç kaldım
B) Sana o kadar kızgınım ki
C) Yazıklar olsun
D) Neden bunları soruyorsun

  • Cevap: D

6. “Şehre yaklaşmıştım. Rüzgâr saçlarımı ılık ılık okşuyordu. Etrafa baktım. Kuşlar, ağaçlar, böcekler neşe içinde şarkı söylüyordu. Bütün yaşadıklarım gözümün önünden bir bir geçti. Anladım ki yaşamak güzel şey!”
Paragrafta aşağıdakilerden hangisi kisilestirilmemistir?
A) rüzgâr B) saçlar C) kuşlar D) ağaçlar

  • Cevap: B

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “aklım” kelimesinde görülen ses olayı vardır?
A) Açsam rüzgâra yelkenimi,
B) Dolaşsam ben de deniz.
C) Ve bir sabah vakti, kimsesiz
D) Bir limanda bulsam kendimi.

  • Cevap: C

8. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük ünlü uyumu aranmaz?
A) hacıyatmaz B) güneş C) bilim D) sabun

  • Cevap: A

9. “Kitap okumanın en önemli faydalarından biri de insana kendini tanıma fırsatı vermesidir. Okuyan insan hangi dalda başarılı olacağını çok çabuk kavrar. Unutmamalıyız ki aydınlanmamızı sağlayan Edison, Nobel ödüllü büyük fizikçi Einstein üniversiteden mezun değildi. Ama okudukları kitaplar sayesinde hangi dalda kabiliyetli olduklarını keşfettiler ve başarılı oldular…”
Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) sayısal verilerden yararlanma B) örneklendirme C) karşılaştırma  D) benzetme

  • Cevap: B

10. “Bilim, bir ülke için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bilime önem vermeyen ulusların gelişmesi de zaten mümkün değildir. Günümüzdeki en gelişmiş uluslar bilime önem veren milletlerdir. Bilimin bu alandaki önemini gayet iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” demiştir.
Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) örneklendirme B) tanık gösterme C) tanımlama D) sayısal verilerden yararlanma

  • Cevap: B

11. Aşağıdakilerden hangisinde ilgi zamiri yoktur?
A) Okuldaki masa yeni alındı.
B) Evdeki oldukça eskimiş.
C) Köydekini kimse beğenmiyor.
D) Bendeki, artık kullanılmaz.

  • Cevap: A

12. “O yetmezse ikinci paketi kullanırız” cümlesindeki o kelimesinin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) kişi zamiri
B) ilgi zamiri
C) işaret zamiri
D) belgisiz zamir

  • Cevap: C

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Tüm Cevapları için tıklayın