7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Türküler Dolusu Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 1. Tema Milli Kültür Sayfa 23,  24, 25, 26, 27 Türküler Dolusu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

TÜRKÜLER DOLUSU

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 23 Cevabı

Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştirip birer cümlede kullanınız.Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştirip birer cümlede kullanınız.

1. Aklı ermek
2. Toz kondurmamak
3. Alnını karışlamak
4. Bıçak kemiğe dayanmak
5. Tuzu biberi olmak

(5) Bir şeye tat vermek, zevk almak.
(3) Meydan okumak, tehditte bulunmak.
(4) Çekilen sıkıntı eziyet. Artık katlanılmayacak bir duruma, dayanılmayacak hâle gelmek.
() Düzelteyim, onarayım derken berbat etmek.
(2) Bir şeyde ya da bir kimsede herhangi bir kusurun bulunduğunu kabul etmemek, tenkit edici bir söz söyletmemek.
() Ortadan çekilip bulunmaz olmak.
(1) Ne olduğunu anlayabilmek, kavrayabilmek, açıklayabilmek; belli bir beceri gerektiren şeyleri yapabilmek.

  • Cevap:
  • Onun işlerine önceleri aklım ermiyordu.
  • Oğlunda da toz kondurmazdı.
  • Bana yan bakanın alnını karışlarım.
  • Bu baskılardan dolayı artık bıçak kemiğe dayandı.
  • Bu yaptıkların da işin tuzu biberi oldu.

2. ETKİNLİK

Aşağıda bulunan her iki metni de noktalama işaretlerine uyarak, vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz. Ardından iki metnin özelliklerini karşılaştırınız, soruları cevaplayınız.

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 24 Cevabı

  • Cevap:

a. Tadına doyum olmaz,
Güzel konuş dilini.
Dilde yanlış yapılmaz,
Türkçe atamın dili.

Türkçenin gelişmesi,
Çok okumaya bağlı.
Yazarken özenmeli,
Hiç yanlış yapmamalı.

b. Dilde Atatürkçülük

Dil düşüncenin temelidir. Dil olmasaydı bilim de kültür de olmazdı. Cumhuriyetin getirdiği yeni kültür değerlerini halka benimsetmek Atatürk’ün önem verdiği konulardan biridir. Bu yüzden ulusal kültürümüzün temeli olan dili, Atatürk’ün en çok üzerinde durduğu en çok kafa yorduğu, en çok gönül verdiği konudur.
Ömer Asım AKSOY

1. Hangi metin dizelerden oluşmuştur?
a.  b.

  • Cevap: A

2. Hangi metinde ritimli sözlerin, uyumlu seslerin kullanımı daha belirgindir?
a.  b.

  • Cevap: A

3. Hangi metinde daha az sözle daha çok şey anlatılmıştır?
a.  b.

  • Cevap: A

4. Hangi metinde duygulara daha çok hitap edilmiştir?
a.  b.

  • Cevap: A

5. Hangi metinde kendi anlamları dışında kullanılarak çağrışımlara yol açan kelimeler bulunmaktadır?
a.  b.

  • Cevap: A

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki dizelerde altı çizilmiş kelime ve kelime gruplarının şiire kazandırdığı anlamı bulunuz ve aşağıya yazınız.

Kirazın derisinin altında kiraz
Narın içinde nar
Benim yüreğimde boylu boyunca Memleketim var.

Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim
Onlarla ağlamış onlarla gülmüşüm
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

  • CevapNarın içinde nar : Söylenen görünen gerçeğin içinde saklı gizli olan başka anlamların olduğu benzetme yoluyla vurgulanmıştır.
  • Memleketim var: Yani yüreğinde memleket gibi sevdiği biri var. Ya da kendini ait hissettiği bir yer.
  • Gerçeğini: Şiirin asıl anlatmak istediği vermek istediği mesajı anlamak yani.
  • Yunmuş yıkanmış dilim: Dilin her türlü süsten sanattan karmaşadan arındırıldığı ve tertemiz bir şekilde olduğu söylenmektedir.

4. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 25 Cevabı

Aşağıdaki dizelerde insana ait hangi özellik “şiirin hası”na verilmiştir?
Şairim
Zifirî karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım 

  • Cevap: Gelmek, yürümek eylemi sanki insanmış gibi şiire verilmektedir.

Aşağıdaki dörtlükte hangi kelimelerde kişileştirme sanatı yapılmıştır?
DAĞLAR
Çukurova bayramlığın giyerken,
Çıplaklığı üzerinden soyarken,
Şubat ayı kış yelini kovarken,
Cennet dense sana yakışır dağlar.
Karacaoğlan

  • Cevap: Çukurova bayramlığın giyerken: bayramlık giyme
  • Çıplaklığı üzerinden soyarken: soyunma
  • Şubat ayı kış yelini kovarken: kovmak

Aşağıdaki dörtlükte hangi varlık neye benzetilmiştir? Yazınız.
KELEBEK
Beyaz, yeşil, siyah, sarı O incecik kanatları;
Çimende bir menekşeye Açar ipekli şemsiye.
İbrahim Alâettin GÖVSA

  • Cevap: kelebek bir şemsiyeye benzetilmektedir.

Aşağıdaki parçadan abartı yapılan bölümü ve mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.
TÜRKİYE
Sabırlı, bağrı yanık insanlar memleketi,
Bulut gibi köpürmüş topraktan bereketi
Pehlivan dağlarında şafaklar büyümüş.
Ve o nehirler: Derilip gür gür gelirler,
Bir şarkı gibi dağdan denize yürümüş.
Attila İLHAN

  • Cevap: Toprağın bulut gibi köpürmesi
  • İnsanların içli ve acılı olmaları bağırlarının sanki delik olması gibi abartılı bir anlatımla okura verilmektedir.

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Aşağıdaki bibliyografya örneklerini inceleyerek nokta (.) ve virgülün (,) buradaki kullanımıyla ilgili görevleri yazınız.

Aziz SİVASLIOĞLU, Çocuk Şiirleri, Yıldırım Yayınları, İstanbul, 2003.

  • Cevap: Kaynakçalarda her bilgi arasına konmaktadır.

Gülten DAYIOĞLU, Canberra, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2001.

  • Cevap: Kaynakçada verilen kaynak ile ilgili bilgilerin sonunda.

Mehmet KAPLAN, Kültür ve Dil, Dergâh Yayınları, İstanbul, 1992.

  • Cevap: Kaynakçalarda her bilgi arasına konmaktadır.

6. ETKİNLİK

Ezberlediğiniz şiirin ve dinlediğiniz türkünün sizde uyandırdığı duygulardan hareketle bir şiir yazınız.

  • Cevap:

ANADOLU KÜLTÜR BEŞİĞİM BENİM

Anadolu sen ki yurdumuzsun

Kültürümüzün sonsuz koruyucususun

Senin gölgende büyüyen ağaçlarız

Sen olmasan biz de olamayız

 

Sen ki türküler gibi arısın

Sen ki yemekler gibi lezzetlisin

Sen ki ana sütü gibi helalsin

Sen bizim öz yurdumuzsun

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 27 Cevabı

“Okumak” fiili aşağıda farklı kip ekleriyle çekimlenmiştir. Fiile getirilen kip eklerindeki anlam ve zaman özelliklerine dikkat ederek cümlelerdeki boşluklara uygun olan fiili getiriniz.

  • Cevap:

 okumalısın – okur okuyor  – okuyacak  – okuyalım – okudum – okusan

  • Annem her akşam bir hikaye  okur bize.
  • Okumanı hızlandırmak için tatilde kitap okumalısın
  • Bu masalı birlikte  okuyalım
  • İlkokuldayken Ömer Seyfettin’in bütün hikayelerini  okudum
  • Çalıkuşu’ nu bitirdikten sonra kardeşim okuyacak
  • Cahit Külebi’nin şiirlerini bir  okusan ne kadar güzel olduğunu anlayacaksın.
  • Büşra, öğretmenin verdiği masalı okuyor odasında.

b) Aşağıdaki fiilleri kiplerine göre gruplayınız.

alırlar – bakıyorum – yürürsün – söylemelisin  – gelse – küçüldü – koşar – bileyim – yaşıyor – anlayacak – bilmez  – geleyim – anlat – sevmişler – oku – dinlemeli – koşacak – belirtse

Bildirme Kipleri

  • Cevap: yürürsün bakıyorum alırlar  küçüldü koşar   yaşıyor   yaşıyor  bilmez sevmişler  koşacak

Dilek Kipleri

  • Cevap: söylemelisin gelse   bileyim   geleyim anlat oku dinlemeli  belirtse