7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 51 Röportaj Yapalım Cevapları

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 51 Cevabı

Osmanlı ordusu hakkında bilgi toplayan bir gazete muhabirisiniz. Ordu içinde bulunan bazı askerlerle röportaj yapıyorsunuz. Onlara soracağınız soruları ve bu soruların tahminî cevaplarını aşağıda hazırlanmış kutucuklardaki ilgili yerlere yazınız.

Sınır boylarında mücadele eden bir “Akıncı”

1. Soru: Ordudaki göreviniz nedir?
Cevap: Bizler akıncı birlikleriyiz. Savaş yapılacak bölgelere önden gider, keşif yapar, gerekirse buradaki insanlara kendimizi göstererek onları kaçırırız.

2. Soru: Ne tür zırhlar kullanıyorsunuz?
Cevap: Bizlerin akıncı birlikleri olarak hızlı hareket etmemiz gerekir. Bu sebepten pek fazla zırh giymeyiz.

3. Soru: Bugüne kadar nerelere akınlar düzenlediniz?
Cevap: İlk olarak atalarımız, Anadolu’nun Türk yurdu edilmesinde büyük pay sahibi olmuşlar. Bizler de onların izinden devam ediyoruz.

4. Soru: Sınırları korumak kolay bir iş midir?
Cevap: Bilirsiniz ki sınırlar, düşmana en yakın olabileceğiniz hatlardır ve düşmanın ne zaman, nereden geleceği de hiç belli olmaz.

5. Soru: Bu durum, tehdit altında olmak sizi korkutuyor mu?
Cevap: Biz Osmanlı askeriyiz. Savaşmaktan korkmayız.

Sarayda muhafız görevinde olan bir “Yeniçeri”

1. Soru: Göreviniz nedir?
Cevap: Saray ve çevresinin güvenliğinden biz sorumlu oluruz.

2. Soru: Sarayda ne gibi bir sorun olabilir ki?
Cevap: Kimi zaman bazı durumlardan memnun olmayan halk veya başka askerler, saraya karşı ayaklanma çıkarabilir.

3. Soru: Böyle bir durumda nasıl karşılık verirsiniz?
Cevap: Tabii ki öncelikle kendi insanımızı vurmak istemeyiz. Ancak gerektiği takdirde, bizler için önemli olan sarayın güvenliğidir.

4. Soru: Askeri eğitiminizi nereden aldınız?
Cevap: Yeniçeri ocaklarından

5. Soru: Yeniçeri olmak nasıl bir duygu?
Cevap: Bize ekmek veren, padişaha hizmet etmek onurlu bir duygu.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 52 Cevabı

At üstünde savaşan bir “Tımarlı Sipahi”

1. Soru: Diğer Osmanlı birliklerinden farkınız nedir?
Cevap: Çoğu birlik, padişahtan para alarak geçinir. Bizler böyle değiliz.

2. Soru: Peki siz nasıl geçiniyorsunuz?
Cevap: Padişahımız bizlere para yerine toprak verir. Biz de o toprakta köylüyü çalıştırır, vergi toplarız.

3. Soru: Peki köylünün kendi toprağı yok mu?
Cevap: Osmanlı Devleti içerisinde tüm mal ve mülk, hanedan ailesine aittir. Padişah, bunları gerekli şekillerde gerekli kişilere paylaştırır.

4. Soru: Sizler de bu durumun bir parçası oluyorsunuz.
Cevap: Evet doğru. Padişahımızın verdiği topraklarda tarım faaliyetleri yürütülmesinden sorumluyuz. Buralara köylüleri yerleştirir, onlara toprağı ektiririz. Hasat zamanı geldiğinde ise onlardan belirli bir miktar vergi alırız.

5. Soru: Peki tek işiniz bu mu?
Cevap: Tabii ki de hayır. Savaş zamanı geldiğinde, padişahın göreve çağırması ile birlikte topladığımız vergiler ile çevremize askerler buluruz. Bu askerler ile birlikte savaşa katılırız.

Donanmada görevli bir “Levent”

1. Soru: Hangi bölümde görevlisiniz?
Cevap: Bizler, deniz donanmasında çalışan askerleriz.

2. Soru: Kökeniniz nedir?
Cevap: Burada kimimiz Türk kökenli tımarlı askerler iken kimilerimiz ise Rum köylerinden gelmektedir.

3. Soru: Göreviniz nedir?
Cevap: Bizlerin görevi, bulunduğumuz bölgelerde sahil güvenliğini sağlamaktır.

4. Soru: Peki komutanınızı ne diye çağırırlar?
Cevap: Şehlevent

5. Soru: Geçiminizi nasıl sağlarsınız?
Cevap: Bazılarımız devletin tımar sistemi ile sağlarken, bazılarımız ise devletten maaş almaktadır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevaplarının Hepsi İçin Tıkla