7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 74, 75 Bilim İnsanları Cevapları

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Bir önceki sayfada verilen “Bilim insanları ve kâşifleri eş zamanlı tarih Şeridi”ni inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Bilim insanı kimdir? Belirgin özellikleri nelerdir?

  • Cevap:  Bilim alanında çalışmalar gerçekleştiren kişilere bilim insanı denmektedir. Bilim insanının en önemli özellikleri arasında cesur olmaları, akıllı ve zeki olmaları, araştırmacı ve meraklı olmaları yer almaktadır.

2. Tabloya göre 900 ile 1100 tarihleri arasında kaç bilim insanı yetişmiştir?

  • Cevap: 4

3. Tablodan yararlanarak aynı dönemlerde yaşamış üç bilim insanının ismini söyleyiniz.

  • Cevap: El-Battani, Er-Razi, Mes’udi.

4. İbni Sina ile aynı dönemlerde yaşamış üç bilim insanının adını söyleyiniz.

  • Cevap: Kaşgarlı Mahmut, Ömer Hayyam, Yusuf Has Hacip.

5. Tabloya göre Türk- İslam dünyasında daha çok hangi yıllar arasında en fazla bilim insanı yaşamıştır?

  • Cevap: 1800-2000

6. Piri Reis’ten önce yaşamış bir Türk denizcisinin ismini söyleyiniz.

  • Cevap:  Turgut Reis

7. Tablonun 1800 ile 1900’lü yıllara ait sütunlarını inceleyiniz. Bu bölümdeki yoğunlaşmanın nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Teknolojinin gelişmesi ile bilim alanına olan yoğunlaşma olabilir.

8. Gutenberg ile Sait Efendi’nin yaşadığı dönemler arasında kaç yıl vardır? Bu kişilerin mesleklerini göz önüne alarak aradaki farkın neyi ifade ettiğini tahmin ediniz.

  • Cevap: 300 yıl vardır.

9. Tablodaki isimler arasında, bilinen ilk dünya haritasını kimin çizmiş olabileceğini tahmin ediniz.

  • Cevap: Batlamyus

10. Dönemin şartları açısından pek çok olumsuzlukla karşılaşmalarına rağmen tablodaki isimler arasında -az da olsa- bilim dünyasında kendini kanıtlamış kadınlar da bulunmaktadır. Bilim insanları arasında kadınların daha az yer almasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Kadınların kendine olan güvenlerinin az olması ve imkanlarının kısıtlı olması.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevaplarının Hepsi İçin Tıkla