7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 87, 88, 89 Ticaret Yolları Cevapları

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 88 Cevabı

Bir önceki sayfada İpek ve Baharat Yolu’nun geçtiği yerler ile coğrafi keşiflere ait yeni yolları görmektesiniz. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İpek Yolu nereden başlıyor ve nerede bitiyor?

  • Cevap: Çin’in Şian kentinden başlayarak İstanbul’da bitiyor.

2. Baharat Yolu nereden başlıyor ve nerede bitiyor?

  • Cevap: Hindistan’dan başlayıp Akdeniz’in Mısır kıyılarında bitiyor.

3. Ticaret yapanlar mallarını İpek Yolu’ndan ne ile taşıyor olabilir? Niçin?

  • Cevap: Atlar, develer ile taşıyorlardır. Çünkü arada bulunan çöllerden geçmek için deve faydalı bir hayvan olacaktır.

4. Baharat Yolu’nda mallar ne ile taşınıyor olabilir? Niçin?

  • Cevap: Gemiler ile, çünkü baharat yolu deniz üzerinden geçiyor.

5. Çin’den alınarak İpek Yolu’yla İstanbul’a getirilen malların hepsi aynı mıdır? Niçin?

  • Cevap:  Ürünü üreten kişiye ve fiyata göre kalite farklılıkları olabilir. Hepsi aynı değildir.

6. Çin’den alınan malların fiyatları İstanbul’a gelinceye kadar değişir mi? Niçin?

  • Cevap: Elbette ki değişir. Çünkü ürünü Çin’den İstanbul’a dek taşıyan tüccar, hem çeşitli vergiler öder, hem emek verir, hem de çeşitli risklerle karşı karşıyadır. Yolun sonuna geldiğinde bu bedelleri de ürünün fiyatına ekler.

7. İpek ve Baharat Yolu’ndaki mallar Avrupa’ya ulaşana kadar kaç el değiştiriyor olabilir? Niçin?

  • Cevap:  Ticaret hacmine göre onlarca el değiştiriyor dahi olabilir. Günümüzde bunca teknoloji varken dahi ürünler, bir yerden bir yere ulaşırken bir kaç kez el değiştirebiliyor.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 89 Cevabı

8. Bu yolların kültürler arasındaki etkileşime ne gibi etkileri olmuş olabilir?

  • Cevap: Örneğin İstanbul’dan Çin’e giden bir tüccar, buradaki kültürü görür ve ona alışmaya başlar. Sonrasında İstanbul’a döndüğünde o kültürün etkilerini, kendi kültürüne de yansıtır.

9. İpek ve Baharat Yolu varken Avrupalılar neden yeni bir yol arama gereği duymuş olabilirler?

  • Cevap: Çünkü bu yol üzerinde bulunan devletlere ödedikleri vergilerden sonra sattıkları maldan ellerine çok az bir kâr kalmaktadır.

10. Avrupalıların yeni bir yol bulması, İpek ve Baharat Yolu’yla ticaret yapanları nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Bu yolları kullananlar büyük ekonomik zarara uğramışlardır.

11. Avrupalılar neden denizden bir yol bulma ihtiyacı duymuşlardır?

  • Cevap: Çünkü deniz üzerinden gidişte herhangi bir vergi ödemek gerekmemektedir.

12. Avrupalıların buldukları Uzak Doğu yollarının onlar için İpek ve Baharat Yolu’na göre avantajı nedir? Niçin?

  • Cevap: Bu ticaret yolları üzerinde güvenlik, vergi gibi çeşitli sorunlar, deniz yolunda yoktur.

13. Bu yolun bulunmasıyla Avrupa devletlerinin ekonomilerinde ne gibi değişiklikler olmuştur?

  • Cevap: Avrupa, değeri yüksek ürünleri daha ucuz fiyata ülkesine getirdiği için zenginleşmiştir.

14. Yeni bir yolun bulunmasıyla İpek ve Baharat Yolu üzerinde yer alan Osmanlı Devleti’nin ekonomisinde nasıl bir değişiklik olmuştur? Niçin?

  • Cevap: Osmanlı Devleti ekonomisi büyük zarar görmüştür. Çünkü bu yolları kullanan Avrupalı tüccarlar, artık Osmanlı Devleti’ne ticaret vergisi ödemeyecektir.

15. Bu yolların bulunması günümüze kadar dünyayı nasıl etkilemiş olabilir? Niçin?

  • Cevap: Günümüzde Avrupa, Amerika medeniyetlerinin oluşmasının temel taşları coğrafi keşifler ile atılmıştır. Keşifler öncesinde Avrupa, son derece fakir, cahil ve çeşitli sorunların baş gösterdiği bir coğrafyadır. Ancak keşifler ile başlayan değişim, günümüzde Avrupa devletlerinin refah içerisinde yaşamasına yol açmıştır.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevaplarının Hepsi İçin Tıkla