7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık Sayfa 103, 104, 105 Uçun Kuşlar Dinleme Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 4. Tema Duygular Sayfa 103, 104, 105 Uçun Kuşlar Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

UÇUN KUŞLAR

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 103 Cevabı

“Uçun Kuşlar” adlı metni dinlerken dinleme amacınıza göre notlar alınız. Almış olduğunuz notları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Her insan, bu dünyada duyguları ile birlikte yaşar. Duygularımızı en iyi şekilde yaşamak için ise çevremizde samimiyet kurduğumuz insanların olması gereklidir. Samimi dostlarımız, hayatta bizi anlayan ve her halimizle bizi seven kişilerdir. Bu kişiler olmadan da mutlu bir hayat sürdürülmesi düşünülemez

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerin anlamını metnin bağlamından ve birlikte kullanıldıkları kelimelerden hareketle bulunuz. Bulduğunuz anlamlan TDK Türkçe Sözlük’üne bakarak kontrol ediniz. Kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Uçun kuşlar uçun!
Doğduğum yere Şimdi dağlarında mor sümbül vardır.
Ormanlar koynunda bir serin dere,
Dikenler içinde sarı gül vardır.

O çay ağır akar yorgun mu bilmem?
Mehtabı hasta mı solgun mu bilmem?
Yaslı gelin gibi mahzun mu bilmem?
Yüce dağ başında siyah tül vardır.

  • Cevap:

sümbül

  • Anlamları: Bir çiçek türü

dere

  • Anlamları: Küçük akarsu

diken

  • Anlamları: Bazı bitkilerde bulunan sivri, kesici bir parça

çay

  • Anlamları: Küçük akarsu

mehtap

  • Anlamları: Ay ışığı

solgun

  • Anlamları: Donuk, bitkin

yaslı

  • Anlamları: Üzgün

gelin

  • Anlamları: Evlenen kadın

mahzun

  • Anlamları: Üzüntülü

tül

  • Anlamları: İnce gözenekli bir kumaş türü

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 104 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki deyimlerin anlamlarını yazınız. Sonra da bu deyimleri birer cümlede kullanınız. Deyimlerin anlamlarını yazarken Deyimler Sözlüğü’nden faydalanabilirsiniz.

Cevap:

  • ağır akmak

Anlamları: Yavaşça akmak

  • başından aşkın

Anlamları: Baş edebileceğinden daha fazlası

  • bitip tükenmek

Anlamları: Yorulmak, bitkin düşmek, gücü kalmamak

  • Cümleler

Cevap:

”Deredeki su ağır ağır akıyordu.”

”Bugün onla hiç konuşma, işi başından aşkın.”

”Bu iş onu bitirip tüketti.”

4. ETKİNLİK

Metinde geçen benzetmeleri bularak aşağıya yazınız. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:
  • O çay ağır akar yorgun mu bilmem → çay insana benzetilmiş
  • Mehtabı hasta mı, solgun mu bilmem → mehtap inasana benzetilmiş
  • Yaslı gelin gibi mahzun mu bilmem → dağ yaslı geline benzetilmiş
    Yüce dağ başında siyah tül vardır → siyah bulut tüle benzetilmiş
  • Sende -derya gibi- daima taşkın
    Daima çalkalanır bir gönül vardır → Gönül deryaya benzetilmiş

5. ETKİNLİK

Metnin başlığını siz verseydiniz hangi başlıkları verirdiniz? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Memleket Hasreti

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 105 Cevabı

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin konusu

  • Cevap: Memlekete duyulan hasret

Metnin ana düşüncesi

  • Cevap: Dünyanın hiçbir yeri insanı, doğup büyüdüğü yer kadar mutlu edemez, insan gurbette her zaman hasretlik çeker.

7. ETKİNLİK

Uçun Kuşlar” adlı şiiri siz yazsaydınız hangi duygu ve düşüncelere yer verdiniz? Şimdi yer vereceğiniz duygu ve düşüncelerinizi yazınız. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği kendiniz yapabilirsiniz.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim türünden kelimeler ek fiil alarak çekimlenmiştir? Cümlelerin başına “X”işareti getirerek gösteriniz.

  • Cevap:

(X ) Ninniler bilmeceler tekerlemeler, masallar bu varlığın başta gelen türleridir.
(X ) Çevresinde çocuk kitaplarının bulunması da çok önemlidir.
( ) Örter bizi güz ananın yaprakları.
( ) Kırmızı alıçlardan teşbih yaptım.
(X ) Dün Aksaray’da hava yağışlıymış.
(X ) Evdeki tek canlı kanaryasıydı.
(X ) Köpeğin üç yavrusundan ikisi erkekmiş.
(X ) Ortanca kızı evin direğiydi.