8. Sınıf Gizem Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

8. Sınıf Gizem Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı 

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Evrendeki ölçü ile ilgili iki örnek veriniz.

  • Cevap:
  • Dünyanın kendi eksine etrafında dönüş hızı
    Ayın dünyaya olan uzaklığı
    Güneşin ve diğer gezegenlerin belli bir yörüngede akıp gitmesi.
    Gece ile gündüzün birbirini izlemesi
    Güneşin doğudan doğup batıdan batması

2. Kader kavramını evrendeki yasalar çerçevesinde açıklayınız.

  • Cevap: Allah’ın evrende bulunan tüm varlıkları yaratması ve ne yapacaklarını önceden bilmesi bir kaderdir. Mesela, güneş doğmadan önce Allah’ın güneşin doğacağını bilmesi bir kader, güneşin vakti gelince doğması ise bir kaza örneğidir

3. Özgürlük-sorumluluk arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Özgürlük, insanların iradesiyle gerçekleştirdikleri ve arzuladıkları şeyi yapmasıdır. Sorumluluk ise insanların yapmak zorunda oldukları ve yapmadıkları ceza aldıkları şeylerdir. Özgürlükte ise bir işin yapılmadığı zaman cezaya gerekmez. Bu nedenle özgürlük ve sorumluluk birbirinden ayrılır. Sorumluluktaki mecburiyet, özgürlükte serbestiyete dönüşmektedir. Bu nedenle de özgürlükler, sorumluluklar birbirini takip etmektedir. Özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişki bu şekilde kurulmaktadır.

4. Tevekkül inancı insana neler kazandırır? Açıklayınız.

  • Cevap: Tevekkül insana bir şeyleri başarmak için çabalaması gerektiğini, Allah’a kayıtsız şartsız teslim olmasını, kaderine razı olmasını ve tembel olmaması gerektiği gibi kazanımlar elde etmesini sağlar

B) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. İnsan, davranışlarında özgür olduğu için sorumludur.
(D) 2. Allah’ın insan için takdir ettiği yaşam süresinin bitimine ecel denir.

C) Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere uygun sözcükler yazınız.

  • Cevap:

1. Allah’ın (c.c.), evreni bir ölçüye göre yaratması ve bu ölçünün devamı için yasalar koymasına
kader denir.
2. Allah’ın (c.c.) önceden bildiği ve belirlediği şeylerin zamanı gelince olmasına ECEL denir.
3. İnsanların anne ve babalarına benzemelerini Biyolojik  yasalar açıklar.
4. Her şeyi kuşatan, sınırsız olan Allah’ın (c.c.) iradesi “CÜZİ  İRADE ” olarak adlandırılmaktadır.

Ç) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Bir kimsenin özgür olarak yaptığı işlerin sonuçlarını üstlenmesine ne ad verilmektedir?
A) İrade B) Sorumluluk C) Ecel D) Ömür

  • Cevap: B

2. İnsanın düşünce ve eylemlerinde iyiyi veya kötüyü seçmesinde kısıtlama olmamasına ne denir?
A) Tevekkül B) Ecel C) Özgürlük D) Kader

  • Cevap: C

3. Allah’ın (c.c.) canlılara yiyip içmek ve yararlanmak için verdiği şeylere ne ad verilir?
A) Rızık B) Tevekkül C) Emek D) İrade

  • Cevap: A

4. İnsanın doğum anından ölümüne kadar geçirdiği süreye ne denilmektedir?
A) Çaba B) Kader C) Ömür D) Ecel

  • Cevap: C

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevaplarının Hepsi İçin Tıkla