8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 1. Tema İletişim Sayfa 31, 32 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 1. Tema İletişim Sayfa 31, 32 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Yıllar önce birkaç arkadaşım bana, konuşurken bazı şeyleri iki üç defa tekrarladığımı bu durumda ise kendilerini ders dinleyen çocuk gibi hissettiklerini ve sıkıldıklarım belirttiler. Bu, onların algısıydı. Bir süre bu konudaki davranışlarımı daha dikkatli gözlemeye başladım. Baktım ki doğru söylemişler. Muhtemelen öğretmenlik alışkanlığının bir uzantısı olarak karşıma aldığım çocuklara ayrıntılı açıklamalarda bulunuyor, “Her- hâlde anlamamışlardır.” diye düşünerek söylediklerimi birkaç defa tekrar ediyordum. Kendi kendime gayret edip bu alışkanlıktan vazgeçtim.
Prof. Dr. Üstün DÖKMEN

A. Aşağıdaki soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Arkadaşları yıllar önce yazarı niçin uyarmışlar?

  • Cevap: Konuşurken bazı şeyleri bir kaç kere tekrar etmesinden dolayı uyarmışlar.

2. Yazarın arkadaşları hangi duygular içindedir?

  • Cevap: Kendilerini sanki okulda ders gören öğrenciler gibi görmektedirler ve bu durumdan memnun değildirler.

3. Yazar, uyarılar karşısında nasıl davranmıştır?

  • Cevap: Öz eleştiri yaparak davranışını azaltmaya çalışmıştır.

4. Yazarın, anlattıklarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak için yaptığı tekrarları nasıl değerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Bazen gerçekten de sıkıcı olabiliyor. Ama yine de bazı durumlarda faydalı olduğunu da söylemek mümkündür.

5. Sizce bu metnin başlığı ne olabilir?

  • Cevap: Dinleyeni Sıkmamak Gerek

B. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

(Y) “İnsanın çevresi ile kuracağı iletişim, kendi içinde başlar.” cümlesindeki “kuracağı” kelimesi bir fiilimsidir.
(Y) Aslında fiil olan kelime kök ya da gövdeleri “-an, -ıp, -mek” gibi ekleri alınca türemiş fiil olur.
(D) Bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar yan cümlecik vardır.
(Y) Fiilimsiler de fiiller gibi kip ve kişi eki alır.
(D) Söyleşiler, yazarın seçtiği bir konuda ispat gerektirmeyen samimi anlatımı olan yazılardır.

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 32 Cevabı

Üzerine büyük bir iş alan müteahhit, yirmi kadar işçiye düz bir arazide derin ve uzun bir kanal açtırıyordu. Kanal açılıp bittikten sonra işçilerin başındaki çavuşa çıkarılan topraklarla kazılan kanalların doldurulmasını söyledi. Biraz sonra işçiler müteahhidin şantiyesi önüne geldiler, bu işe devam edemeyeceklerini ve artık böyle bir işte çalışmak istemediklerini bildirdiler. Müteahhit şaşırdı çünkü verdiği ücret o civardaki en yüksek ücretti. Yalnız onlara işin ne için yapıldığını, amacını söylememişti.
Nüvit OSMAY

C. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1, 2 ve 3. soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir?
A) Müteahhidin iş yaptırması
B) İşçilerin işi yarım bırakması
C) İşçilere ödenen paranın miktarının çok olması
D) Müteahhitle işçiler arasındaki iletişim kopukluğu

  • Cevap: D

2. Yukarıdaki metinde anlatılan müteahhitle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İşini takip eden bir müteahhit olduğu
B) İşçilerin hakkını tam ödeyen bir müteahhit olduğu
C) İşçilere, yapılacak işle ilgili sürekli bilgi veren biri olduğu
D) Parayla her şeyi yaptırabileceğini düşünen biri olduğu

  • Cevap: C

3. Metnin ilk cümlesindeki “virgül”, aşağıdaki hangi açıklamaya uygun olarak kullanılmıştır?
A) Yüklemden uzak düşmüş özneleri belirtmek için kullanılmıştır.
B) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.
C) Eş görevli kelimeleri ayırmak için kullanılmıştır.
D) Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.

  • Cevap: A

4. Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır?
A) Dil bir iletişim aracıdır.
B) Televizyon kitle iletişiminde başarılı bir araç sayılmaz.
C) Son zamanların en çok kullanılan iletişim aracı bence telefondur.
D) İnternet çoğu zaman bir iletişim aracı sayılmaz.

  • Cevap: A

5. “Kanal açılıp bittikten sonra işçilerin başındaki çavuşa, çıkarılan topraklarla kazılan kanalların doldurulmasını söyledi.” cümlesinde kaç tane fiilimsi vardır?
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7

  • Cevap: A

6. “Yalnız onlara işin ne için yapıldığını, amacını söylememişti.” cümlesindeki fiilimsinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İsim-fiil B) Sıfat-fiil C) Zarf-fiil D) Ek fiil

Cevap:  B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Ahmet Bey güzel konuştu.
B) Cumhuriyet İlköğretim Okulunda okuyorum.
C) İletişimin temelinde dil vardır.
D) Nasretin hoca bir Türk bilgesidir.

  • Cevap: D

8. “Başkalarının anlamakta zorluk çektikleri şeyi, onunla çok yakın ilişki içinde olanlar kolaylıkla anlar.” cümlesindeki fiilimsi ekleri, doğru sırayla hangi seçenekte verilmiştir?
A) -mak, -tik, -la B) -mak, -1ar, -an C) -mak, -tik, -an D) -mak, -lık, -1ar

  • Cevap: C

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın