8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları  2. Tema Atatürk Sayfa 56, 57, 58 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 2. Tema Atatürk Sayfa 56, 57, 58 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

2. TEMA SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI (ATATÜRK)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 56 Cevabı

A. Aşağıdaki 1, 2, 3 ve 4. soruları metne göre cevaplayınız.

Atatürk, bütün devrimlerini ve ilkelerini akla ve mantığa dayamıştır. Hayalci değil, gerçekçidir. Bütün eylemlerinin akıl yoluyla açıklaması vardır. Bu bakımdan bilime her zaman çok önem vermiştir.
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” diyen bu büyük adam, yol gösterici olarak ilimden başka bir şeyi tanımaz.
Her vesileyle bilimden ve uygarlıktan söz etmiş, bilimi ilke olarak kabul etmemizi istemiştir. Bu nedenle hepimizden istediği tektir: “Türk övün, çalış, güven.”
Necdet EROĞLU

1. Atatürk’ün dünya görüşü ve hayata bakışıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Yazınız.

  • Cevap: Çok ileri görüşlü bir insandı ve bardağa hep dolu tarafından bakardı bir sürü antlaşma imzaladı ve bu antlaşmaların hepsi bizi ilgilendiriyor ve bizim iyiliğimiz için imzaladı.

2. Atatürk, neden bilime çok önem vermiştir?

  • Cevap: Bir milletin yükselmesinde en önemli unsurun bilim olmasından dolayı bilime önem vermiştir.”Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir ”diyerek bilimin önemini vurgulamıştır.Türk Milletinin akıl ve bilim öncülüğünde çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşacağını düşündüğü için bilimsel gelişmelere büyük önem vermiştir.

3. Atatürk’ün “Türk övün, çalış, güven.” sözünde anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk, “Türk övün, çalış, güven.” sözüyle bizlere şunları anlatmak istemiştir:Övün==> Geçmişimizle, Türklüğümüzle ve başarılarımızla övünmeliyiz, ve geçmişimizi unutmamalıyız.

    Çalış==> Geçmişteki başarılar geçmişte kalmıştır ve onunla sadece övünmek hiçbir işe yaramaz sürekli çok çalışmak ve yeni başarılar kazanmak gerekir.

    Güven==> Çok çalıştıktan sonra başarının gelmemesi için hiçbir neden yoktur. Bilimi ve ilime güvendikten sonra birçok hayal gerçek olabilir.

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 57 Cevabı

4. Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını karşılarına yazınız.

  • Cevap:

devrim: inkılap
akıl: us
hayal: düş
bilim: fen
hakiki: gerçek
uygarlık: medeniyet

5. Aşağıdaki paragrafta verilen yay ayraçların yerine uygun noktalama işaretlerini yazınız.

  • Cevap:

Atatürk (, ) 1925 yılı Ağustosunda Kastamonu( ‘ )da asker koğuşlarını teftişten çıkarken ( ? (” ) Bir Türk ( , ) on düşmana bedeldir (. ) ( “) yazılı bir levha gördü (. ) Zabite levhayı göstererek sordu (: )
( -) Öyle midir ( ? )
(- ) Evet Paşa’m (. )
Atatürk elini yükselterek ( : )
( -) Hayır çocuğum ( , ) bence öyle değildir (. ) Bir Türk dünyaya bedeldir (,) dedi (. )

B. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

Kutsal dedin bu vatan,

Ölmez dedin bu millet.

Can koydum da ortaya Kuruldu cumhuriyet.
Sen bin yılda bir gelen, İnsanlığa yön veren.
Sen ey eşsiz kahraman, Türklüğe yol gösteren.
Sen en yüce, en büyük, Sen en yüce, en büyük,
Sen ölümsüz Atatürk. Sen ölümsüz Atatürk.
Coşkun ERTEPINAR

1. Şiirde Atatürk’ün hangi özelliğinden bahsedilmemiştir?
A) Vatanseverliğinden
B) Millet sevgisinden
C) Liderliğinden
D) İleri görüşlülüğünden

  • Cevap: C

2. Atatürk’e hangi kelimeyle hitap edilmemiştir?
A) Kahraman B) İdealist
C) Yüce D) Ölümsüz

  • Cevap: B

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 58 Cevabı

3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
A) Sen bin yılda bir gelen C) Sen ey eşsiz kahraman B) İnsanlığa yön veren D) Türklüğe yol gösteren

  • Cevap: B

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok fiilimsi vardır?
A) Gülü seven dikenine katlanır.
B) Alanda bağıran bağırana, koşan koşana.
C) Karar vermek için günlerce düşünmüştü.
D) Kapalı yerlerde oturmaktan hiç hoşlanmıyorum.

  • Cevap:B

5. Aşağıdaki hangi cümlede farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?
A) Yürüyen merdivenlere yöneldi. B) Tartışmaya son vermelisin. C) Bütün gün beklemekten bıktım. D) Bu söyleyiş biçimine bayıldım.

  • Cevap: A

6. “Çocuklar, bütün gün oynamaktan yoruldu.” cümlesindeki fiilimsiyle aynı türde bir fiilimsi hangi seçenekte kullanılmıştır?
A) Solmuş çiçeklerden güzel bir köşe yapmış.
B) Gider gitmez bize telefon et.
C) Aşağıya inip geleceğim.
D) Bu konuda gerekli çalışma yapılmadı.

  • Cevap: C

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kurmak” kelimesi “Bir şeyin oluşmasına yardım eden parçaları birleştirerek bütün durumuna getirmek, monte etmek.” anlamında kullanılmıştır?
A) Çadırımızı tepenin en kuytu yerine kurduk.
B) Kurduğu sofraya, yaptığı salataya git de bak.
C) Çirkin yapıları yok edecek güzel yapılar kuralım.
D) Yalnız kalınca tatil hayalleri kuruyorum.

  • Cevap: A

8. Aşağıdakilerin hangisinde bir bağ-fiil (zarf-fiil) kullanılmıştır?
A) Tatilde tanıdık kimseyi göremedik. B) Beni dinlemeden karar verme. C) Yaş kesen baş keser. D) Ağlamaktan gözleri kızarmış.

  • Cevap: B

9. “En büyük zevki rahatça koltuğuna oturup televizyon izlemekti.” cümlesindeki hangi kelime fiilimsidir?
A) Rahatça B) Koltuğuna C) Oturup D) Televizyon

  • Cevap: C

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelimenin yanlış kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) 26 Haziran 1998 tarihinde doğmuşum.
B) Düzenli çalışması yüzünden istediği okulu kazandı.
C) Gülü seven dikenine katlanır.
D) Şehir içi ulaşım ücretleri yeniden belirlendi.

  • Cevap: B

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın