8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları  3. Tema Toplum Hayatı Sayfa 81, 82, 83 Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 3. Tema Toplum Hayatı Sayfa 81, 82, 83Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI (3. TEMA)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 81 Cevabı

Şekerin hemen hiç bulunmadığı yıllarda bir öğretmen bir köye konuk olur. Akşam yemekten sonra evde bir telaştır başlar. Ev sahibi sandığının anahtarını bir türlü bulamaz. Evin her köşesi aranır, taranır, anahtar yok. Sonunda sandığı kırmaya karar verirler, sandık kırılır, öğretmen işin farkına o zaman varır. Ev sahibi kırdığı sandıktan küçük bir çıkın çıkarır, içerisinde üç şeker vardır. Evet, konuğuna şekerli bir kahve ikram etmek için sakladığı üç şeker.
Mehmet ÖNDER

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları paragrafa göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki metnin konusu nedir?

  • Cevap: Misafir için yapılan hazırlıklar konu edinmiştir.

2. Yukarıdaki metnin ana fikri nedir?

  • Cevap: Misafirperverlik için gösterilen fedakarlıklar

3. Metinde millî kültür özelliklerinden hangileri vurgulanıyor?

  • Cevap: Milli kültürümüzün misafirperver oluşu vurgulanmıştır.

4. Yukarıdaki metin size hangi Türk atasözünü hatırlattı?

  • Cevap: Sakla samanı gelir zamanı.

5. Köylünün yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Yazınız.

  • Cevap: Ben de böyle davranırdım çünkü misafirler önemlidir.

Aşağıdaki metinde yay ayraçla gösterilen yerlere uygun noktalama işaretlerini koyunuz. 

  • Cevap:

HAYALİN KOKUSU
Nasrettin Hoca(‘)nın canı bol naneli (,) bol yoğurtlu bir çorba çekmiş(.) (“) Şimdi sofraya gelse de kaşıklasam(.)(“) diye hayalini kurarken kapı çalmış(.) Komşunun çocuğu elindeki kâseyi uzatıp (:)
(“) Babamın selamı var(,) biraz çorba istiyor(“) demez mi(!)
Hoca gülmüş (;)
(“) Bizde de amma uyanık komşular var yahu(“) demiş(.) İnsanın hayalindeki çorbanın bile kokusunu alıyorlar(.)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 82 Cevabı

7. Aşağıdaki cümlelerden yazım yanlışı olmayanların başına D, yazım yanlışı olanların başına Y yazınız. Yazım yanlışı olan cümlelerin doğru biçimini noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

(D) Sorumluluk, bireyin kendi davranışlarının sonuçlarına sahip çıkmasıdır.
(Y) Manisa ovasındaki işçiler il dışından gelmişler.
(D) Faruk Nafiz Niğdeli bir şair midir?
(D) Bingöl Çobanlan Kemallettin Kâmi Kamu’nun güzel şiirlerinden biridir.

B. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını bulup işaretleyiniz.

1, 2 ve 3. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Seven, sevilen ya da sevip sevildiğini sanan çoktur da gerçek dostluğa inanan pek azdır. “Bin dostun varsa az, bir düşmanın varsa çoktur.” demiş atalarımız. Dost maskesi altında gülümseyen iki yüzlüler de cabası.
Gerçek dostluk; inanç, sevgi, saygı ve güven karışımı bir kavramdır. Bir başkasının sorununu kendi sorunuymuş gibi benimseyip yardıma koşabilmek, birlikte ağlayıp birlikte gülebilmektir sırasında. Ve yine sırasında dostun gözyaşlarını silip onu gülüm- setebilmektir.
Suna TANALTAY

1. Toplumda ne tür insan daha azdır?
A) Seven insanlar
B) Sevilen insanlar
C) Sevip sevildiğini sanan insanlar
D) Gerçek dostluğa inanan insanlar

  • Cevap: D

2. Atalarımız “Bin dostun varsa az, bir düşmanın varsa çoktur.” diyerek neyi vurgulamak istiyorlar?
A) Herkesle dost olmak gerektiğini
B) Düşmanların her yerde olabileceğini
C) Dost ve düşmanın dengeli olması gerektiğini
D) Mutlu olmak için dost kazanmak gerektiğini

  • Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisi gerçek dostluğun bir özelliği değildir?
A) Yardıma muhtaç insanların yanında olmak
B) İnsanların dertlerine ortak olabilmek
C) İnsanların sorunlarına yenilerini eklemek
D) İnsanların sorunlarını hafifletip onları teselli edebilmek

  • Cevap: C

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 83 Cevabı

4. “Gerçek dostluk; inanç, sevgi, saygı ve güven karışımı bir kavramdır.” cümlesinin öznesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnanç, sevgi
B) Saygı ve güven
C) İnanç, sevgi, saygı ve güven
D) Gerçek dostluk

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne açıkça belirtilmemiştir?
A) Öğretmen derse girdi.
B) Turgut bugün İstanbul’a gitti.
C) Biraz sonra tiyatroya gideceğiz.
D) İhtiyar, kuşu kafesine kapattı.

  • Cevap: C

6. “Kardeşim her sabah okula gidiyor.” cümlesinin öğeleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sırayla verilmiştir?
A) Özne – zarf tümleci – dolaylı tümleç – yüklem
B) özne-zarf tümleci – nesne – dolaylı tümleç-yüklem
C) Özne – dolaylı tümleç – dolaylı tümleç – yüklem
D) Özne – dolaylı tümleç – zarf tümleci – yüklem

  • Cevap: A

7. “Annem, beni ve kardeşimi sinemaya götürecek.” cümlesindeki belirtili nesne aşağıdakilerden hangisidir?
A) Annem
B) Beni ve kardeşimi
C) Sinemaya
D) Beni

  • Cevap: B

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç vardır?
A) özlem dün gece gelmiş.
B) Okulun bahçesinde öğrenciler top oynuyor.
C) Şimdi kitap okumalıyım.
D) öğretmenimi dün görmedim.

  • Cevap: B

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın