8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları Sayfa 26, 27, 28, 29, 30 Bilgin ile Hoca Dinleme Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 1. Tema İletişim Sayfa 10 Bilgin ile Hoca Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

BİLGİN İLE HOCA (DİNLEME METNİ)

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Dinlediğiniz metindeki anahtar kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimeleri de kullanarak metni özetleyiniz.

Anahtar Kelimeler

  • Cevap:  yer, almak, yükselmek son, inmek, tek, yarım, bilgili.

Metnin Özeti

  • Cevap: Kısaca bilgili olmanın öneminden bahsedilmiştir.

2. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin karşıt anlamlılarını yazınız.

Cevap:

  • yer: gök
  • almak: vermek
  • yükselmek: alçalmak
  • son: ilk
  • inmek: çıkmak
  • tek: çoğul
  • yarım: tam
  • bilgili: cahil

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 27 Cevabı

Aşağıdaki hikâye haritasını dinlediğiniz metne göre doldurunuz.

Bilgin ile Hoca

Kişiler

  • Cevap: Bilgin, Hoca, Akşehir Halkı

Olay

  • Cevap: Bilgin İle Hoca’nın Atışması

Yer

  • Cevap: Akşehir

Zaman

Cevap: Geçmiş Zaman

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sebep – sonuç ilişkilerini tamamlayınız. 

Cevap:

  • Akşehir’e gelen bilgin, kentin en bilgili kişisiyle atışmak istediği için Nasrettin Hoca bu atışmayı kabul etmiş.
  • Nasrettin Hoca kıvrak zekâsını ve işlek dilini kullanarak bilgini alt etmeyi başarmıştır.
  • Bilgin, sözlü iletişimi kullanarak sorular sormadığı için Nasrettin Hoca da verdiği cevaplarla onu susturmuştur.

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Dinlediğiniz metindeki hangi kahramanın yerinde olmak isterdiniz? Niçin? Duygularınızı açıklayınız.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK

Konuşmanızı değerlendiriniz.

Ölçütler Evet Kısmen Hayır

  • Cevap:

işitilebilir sesle konuştum. (Evet)
Tekrara düşmedim. (Evet)
Kelimeleri doğru telaffuz ettim. (Evet)
Dinleyicilerle göz teması kurdum. (Evet)
Konuşmaya uygun ifadelerle başladım. (Evet)
Konuşmayı uygun ifadelerle bitirdim. (Evet)

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Öğretmeninizin anlattığı Nasrettin Hoca fıkrasından yararlanarak bir hikâye yazınız.

  • Cevap: Hoca ormana gitmiş.Oturmuş bir dalın üstüne, başlamış kesmeye.Aşağıdan geçen bir yolcu Hoca’ya seslenmiş:- Be adam! İnsan oturduğu dalı keser mi ? Şimdi düşeceksin.Hoca adama aldırmamış; işine devam etmiş.Az sonra dal kırılmış.Hoca, cumburlop düşmüş.Düştüğü yerden perişan seslenmiş:
    -Düşeceğimi bildin ne zaman öleceğimi de söyle bari.

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiil soylu kelimelerden hangileri fiilimsi, hangileri türemiş fiildir? Yazınız.

Kentin en bilgili kişisiyle atışmak istediğini söyleyince karşısına Nasrettin Hocamı çıkarmışlar.

  • Cevap: bilgili olan
  • İstediğini söyledi.

Nasrettin Hoca ile bilgin, ertesi gün büyük alanda bilimsel bir tartışma yap­maya karar verdiler.

  • Cevap: Seyahat yapmak için çıkmış yola.

Karşılaşma sona erince bilgin açıklamış.

  • Cevap: Karşılaşma sona erdiğinde bilgin açıklamış.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki basit cümlelerin yüklemi olan fiili fiilimsiye dönüştürerek cümleyi örnekteki gibi yeniden oluşturunuz.

• Çok dinle.
Çok dinlediği için az konuşuyor.

• Herkesin yüzüne konuşur.

  • Cevap: Herkesin yüzüne bakıp konuşur.

• Öğrenim, akim gücünü geliştirir.

  • Cevap: Öğrenim akim gücünün gelişmesini sağlar.

• Her gün sabah okula gidiyorum.

  • Cevap: Her gün sabah okula gitmek için evden çıkarım.

• Güzel bir bisikleti oldu.

  • Cevap: Güzel bir bisiklete sahip oldu.

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın