8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları  Sayfa 72, 73, 74, 75, 76 Dostluk Derken Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 3. Tema Toplum Hayatı Sayfa 72, 73, 74, 75, 76 Dostluk Derken Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

DOSTLUK DERKEN

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 72 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin sizde çağrıştırdığı anlamları yazınız.

  • Cevap:

Dostluk

  • Eş anlamlısı: Arkadaşlık
  • Zıt anlamlısı: Düşmanlık
  • Yakın anlamlısı: Arkadaşlık

***********

Sevmek

  • Eş anlamlısı: Hoşlanmak
  • Zıt anlamlısı: Nefret etmek
  • Yakın anlamlısı: İlgi duymak

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını sözlükten bulup yazınız. Bu deyimleri birer cümlede kullanınız.

Deyimler Sözlük anlamı

  • Cevap:

dört elle sarılmak: Yapacağı bi işe dört elle sarılmak ve özen göstermek.
düş kırıklığına uğramak: Bir şeyin sonucu beklenmedik bir şekilde gelmek, hüsrana uğramak
içinden çıkılmamak: Bir konu ya da olay hakkında çözüm yolu bulamamak
gözünün önüne getirmek: Hatırlamak, anımsamak
bozuk para gibi harcamak: Bir insanı çok kolay gözden çıkarmak

Cümlede kullanıyorum

  • Cevap:
  • Bu işi bulunca işine dört elle sarıldı.
  • Gelmediğini duyunca düş kırıklığına uğramış.
  • Bu işin içinden bir türlü çıkamadım.
  • Ne yaşadığıysa gözünün önüne getirdi.
  • Bir sinirle bozuk para gibi harcadı bizi.

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 73 Cevabı

Okuduğunuz metnin ana düşüncesini belirleyip yazınız.

  • Cevap:

Bana göre bu metinde dostluk ana fikir olarak verilmiştir.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz “Dostluk Derken” adlı metnin içeriğine yönelik sorular oluşturunuz.

Cevap:

  1. Soru: Dostluk nedir?
  2. Soru: Dostun özellikleri nedir?
  3. Soru: İki kişi neden dostluk kurar?
  4. Soru: Günümüzde dostluk kavramı ile geçmişteki dostluk kavramı aynı mıdır?

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 74 Cevabı

Okuduğunuz “Dostluk Derken” adlı metni “Ben olsaydım nasıl yazardım?” düşüncesinden hareketle yeniden, kendi ifadelerinizle kurgulayıp deneme türünde yazınız.

  • Cevap: Dostluk, az bulunan ve bulununca değerinin bilinmesi gereken bir hazinedir. İnsanlar dostları sayesinde kötü günlerde kendileriini daha iyi hissederler çünkü dostları hep yanında ve destek olur. Dostu olan kişiler sevinçlerini de üzüntülerini de öncelikle dostları ile paylaşırlar. Çünkü onlar çıkarsız ve karşılıksız severler, birbirlerinin yanında olurlar.

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki yazım kuralları ve noktalama işaretleriyle ilgili özellikleri tespit edip açıklayınız. Sonra metindeki yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini örnekleyen cümleler yazınız.

  • Cevap: Montaigne (Monteyn): “Benim bahsettiğim dostlukta ruhlar birbirine o kadar derin bir ahenkle karışmış ve kaynaşmıştır ki onları birleştiren dikişi silip süpürmüş ve artık bulamaz olmuşlardır. Onun için sevdiğimi bana söyletmek isterlerse bunu ancak şöyle bir cevapla ifade edebileceğimi zannediyorum: Çünkü o, o idi, ben de bendim.”

DOSTLUK
Dünyanın her yerinde dostluk, komşuluk azaldıkça azalıyor. Sanayileşme humması içinde, tüketim furyası içinde, iç dünyanın en değerli unsurlarını yitiren insanoğlu, doğayı çevreyi kirlettiği gibi, içini ısıtan insancıl değerleri de kırıp geçiriyor.
Oysa geçmiş, komşuculuk müessesesini nasıl örmüştü. “Komşunun evi yanarsa seninki de sağlam kalmaz.” diyen Haracel (Haraş), “Komşusuna küfür eden, kendi mezarını kazar.” diyen Japon atasözü, “Ev alma, komşu al.” diyen Türk atasözü farklı söyleyişlerle aynı düşünceyi vurgulamıştır.
Haldun TANER

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 76 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde yardımcı öge olarak kullanılan bölümlerin altını çiziniz. Sonra bu öğelerin adlarını yazınız.

  • Cevap:

• • Kapıya hızlıca vurdu. (Dolaylı tümleç)
• Ekmeği bıçakla kesti. (Belirtisiz nesne)
• Babam erkenden okula gitti. (Zarf tümleci)
• En güzel giysileri annem için almıştı. (Neden-sonuç)
• Dün sabah zil sesine uyandım. (Neden-sonuç)
• Halil onu hastaneye götürdü. (Belirtili nesne)
• Çuvalı bırakarak kulübesine döndü. (Zarf fiil)
• Çocuklar, maymuna ceviz, fındık, kestane, şeker uzattılar. (Dolaylı tümleç)

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde verilen altı çizili kelime ve kelime gruplarının cümlenin hangi öğesi olduğunu yazınız.

  • Cevap:

• Ankara’dan gelen uçak, az önce havaalanına indi. (zaman zarfı / dolaylı tümleç)
• Öğretmen, öğrencileri tiyatroya götürdü. (dolaylı tümleç)
• Dün piknikte çok eğlendik. (zaman zarfı / dolaylı tümleç / miktar zarfı)
• Dostluk olmayan yerde hiçbir insanca değer gelişmez. (dolaylı tümleç)
• Ağaç yaprağıyla gürler. (dolaylı tümleç)
• Bu okulda senin gibi çalışkan öğrenci yok. (dolaylı tümleç / sıfat)
• Yeşil bir çift göz beni ilk bakışta hemen büyüledi. (belirtili nesne / dolaylı tümleç)
• Bu işi bir an önce çözüme kavuşturmalıyız. (Belirtisiz nesne / dolaylı tümleç)
• Adamı karşısında görünce korktu. (zarf tümleci)
• Melih koltuktan kalkarak pencereyi açtı. (zarf tümleci / Belirtisiz nesne)
• Destek olmak için onu sık sık telefonla arıyor. (Dolaylı tümleç / Belirtili nesne / zarf tümleci / dolaylı tümleç)

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın