8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları  Sayfa 77, 78, 79, 80 Oğuz Kağan Destanı Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dört El Yayınları 3. Tema Toplum Hayatı Sayfa 77, 78, 79, 80 Oğuz Kağan Destanı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

OĞUZ KAĞAN DESTANI (DİNLEME METNİ)

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 77 Cevabı

Dinlediğiniz metne siz olsanız hangi başlığı koyardınız? Niçin?

Metnin başlığım

  • Cevap: “Oğuz Kağan Destanı”

Benim başlığım

  • Cevap: “Kahramanlık Destanı”

Çünkü: Bu metinde kahramanlık olayları anlatılmıştır.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını önce tahmin ediniz. Sonra tahminlerinizi sözlükteki anlamlarıyla karşılaştırınız. Bu kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

Peri

  • Cümle içinde kullanımı: Masallarda bulunan olağanüstü kahramanlardan birisi de perilerdir.

Dile gelmek

  • Cümle içinde kullanımı: Duvarlarla bu kadar konuşsam duvarlar dile gelirdi.

Elçi

  • Cümle içinde kullanımı: Elçiye zeval olmazmış.

Kağnı

  • Cümle içinde kullanımı: Eskiden insanlar kağnı ile bir yerden bir yere gidiyorlarmuş.

Kurultay

  • Cümle içinde kullanımı: Bu hafta kurultay toplanacak.

Kırk gün kırk gece yiyip içmek

  • Cümle içinde kullanımı: Düğünün şanına kırk gün kırk gece yiyip içtiler.

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 78 Cevabı

Aşağıdaki ifadelerde söylenmeyen örtülü anlamları bulup yazınız.

• Bu çocuk anasından ilk sütü emdi, bir daba emmedi. … Dile gelmeye başladı.

  • Cevap: Kundağında dile gelmeye başladı.

• Oğuz Kağan büyük bir kurultay topladı.

  • Cevap: Meclis

• Uluğ Türük bir gece rüyasında doğudan batıya uzanmış altın bir yay ile kuzeye doğru giden üç gümüş ok gördü.

  • Cevap:  Güneş

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorunları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

Yukarıdaki sorunlara çözümler bulunuz.

  • Cevap:
  • İçinde bulunduğunuz toplumu tehdit eden, sıkıntıya sokan bir sorunu nasıl çözümlersiniz?: Öncelikle araştırma yapıp nedenlerini öğrenirim sonra da sorunu kaynağından çözebilecek çözümler üretirim gerekirse yetkili kişiler ile görüşmeler yaparım ve onlarla birlikte hareket etmeye çalışırım.
  • Elinizde paylaştırılacak bir toprak (arazi) olsa bunu çocuklarınıza nasıl paylaştırırdınız?: Tüm evlatlar eşittir bu nedenle de elimdeki araziyi eşit bir şekilde bölerek onlara paylaştırırdım.

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 79 Cevabı

“Birey ve toplum” konulu bir şiir yazınız.

  • Cevap:Ben bir bireyim,Bu toplumu direğiyim.

    Bu toplumda benim haklarım var,

    Haklarımı koruyan devletim var.

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki dizelerde, cümlenin temel öğelerinin altını çizerek adlarını yazınız.

  • Cevap:

• Kırlara açılırız çıngıraklarımızla. (dolaylı tümleç/yüklem/dolaylı tümleç)
• Kuzular bize söyler yılların geçtiğini. (özne/dolaylı tümleç/yüklem/nesne)
• Her adım uyandırır ayrı bir hatırayı. (özne/yüklem/belirtili nesne)
• Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burda. (özne/zaman zarfı/yüklem/zamir/dolaylı tümleç)
• Gün biter, sürü yatar. (özne/yüklem/özne/yüklem)

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 80 Cevabı

b. Aşağıdaki cümlelerde yardımcı öğelerin altlarını çiziniz. Yardımcı öğenin türünü belirtiniz.

  • Cevap:

• Gönlümü yayla yaptım Bingöl çobanlarına. (dolaylı tümleç)
• Şu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam. (Belirtili nesne)
• Çoban hicranlarını basar bağrına yayla. (Belirtili nesne)
• Günlerden bir gün Ay Kağan’m gözü parladı. (zarf tümleci)
• Ziyafetten sonra beylere ve halka Kağan olduğunu bildirdi. (zarf tümleci)

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri ve kelime gruplarını cümlelerde kullanınız. Kullandığınız kelime veya kelime grubunun, cümlenin hangi öğesi olduğunu yanına yazınız.

    • Cevap:

    Ahmet’ten

    • Cümlede kullanımı: Ahmet’ten haber geldi.
    • Öge türü: dolaylı tümleç

    okulu

    • Cümlede kullanımı: Okulu bitirince gelecek.
    • Öge türü: Belirtisiz nesne

    gelecektiniz

    • Cümlede kullanımı: Yarın akşam gelecektiniz.
    • Öge türü: Yüklem

    her akşam

    • Cümlede kullanımı: Her akşam kitap okuyoruz.
    • Öge türü: Zarf tümleci

    okumak için

    • Cümlede kullanımı: Okumak için yurt dışına gitmiş.
    • Öge türü: Dolaylı tümleç

    kuşlar

    • Cümlede kullanımı: Kuşlar ne güzel uçuyor.
    • Öge türü: Özne

    toplum

    • Cümlede kullanımı: Toplum, bir ülkedeki insan topluluğudur.
    • Öge türü: Özne

    telefon etti

    • Cümlede kullanımı:Dün akşam bana telefon etti.
    • Öge türü: Yüklem

    dağ gibi

    • Cümlede kullanımı: Dağ gibi adam gitti.
    • Öge türü: Sıfat

    araba ile

    • Cümlede kullanımı: Araba ile işe gitti.
    • Öge türü: Dolaylı tümleç

8. sınıf türkçe çalışma kitabı Tüm Cevapları için tıklayın